Dar din dar se face rai …

Dar din dar se face rai …

Vinerea Mare , zi trăită cu smerenie şi pioşenie de toţi creştinii ortodocşi. Mântuitorul nostru s-a jertifit pentru ca nouă, oamenilor să ne fie iertate păcatele, cele cu voie şi cele fără de voie. Mâtuitorul nostru s-a jertfit pentru ca noi să fim mai buni cu aproapele nostru, să fim mai îngăduitori chiar şi faţă de cei care greşesc. Numai că noi, sau mare parte din noi am devenit mai răi, mai nepăsători şi ne lăsăm dominaţi  de avere , putere , preamărire uitând că toate acestea sunt efemere şi că de fapt viaţa nostră pe pământ este doar un purgatoriu înaintea adevăratei vieţi.

Dar astăzi, Dumnezeu mi-a dat posibilitatea să cred şi mai mult în El când am văzut că bunătatea naşte bunătate şi am reuşit să înţeleg adevărul  care spune că: “Dar din dar se face rai.”

Sunt puţini giurgiuveni care cunosc drama unei familii pe care am să o numesc Speranţa. În urmă cu 7 ani erau o familie fericită, care avea un copil frumos ca un îngeraş cu păr bălai şi ochi albaştri, chip de copil ce pare desprins din picturile lui Rafael Sanzio. Numai că fericirea lor din păcate nu avea să fie de lungă durată. După doar trei ani de căsătorie capul familiei, în timp ce se afla la serviciu  cade secerat de un infarct miocardic. Ajuns de urgenţă la Spitalul Judeţean Giurgiu medicii s-au luptat timp de 20 de minute să-l readucă la viaţă. Au reuşit doar în proporţie de 50%. Creierul neoxigenat refuza să răspundă. Sărmanul om rămăsese  o legumă ţinută în viaţă  de aparate. Şi iată cum destinul intervine în viaţa acestei familii.

Daniela Preda, preşedinta fundaţiei PUI DIN SUFLET află de drama acestei familii şi face toate diligeţele posibile, ştiind că spitalul din Giurgiu nu dispune de tehnică medicală performantă, şi-l trimite pe bietul om într-un spital din Bucureşti. În toată această perioadă, în afară de contribuţia  materială substantială venită din partea fundaţiei, soţia tânărului a fost nevoită să recurgă la credite bancare. După un an de zile, tânărul îşi putea mângâia fetiţa pe creştetul capului în timp ce o lacrimă de fericire i se prelingea pe obraz.  Semnele de revenire erau clare. Începuse recuperarea, dar… soarta le mai joacă un renghi, de această dată fatal.  Datorită unui microb contractat în spital, tânărul moare.

Drama familiei Speranţa continuă. Neavând cine să aibă grijă de copil, mama este nevoită să-l poarte după ea la serviciu. Primele desene făcute de fetiţa cu păr bălai au fost făcute sub biroul mamei. Cu mare greutate reuşea să facă faţă situaţiei. Datorită creditelor contractate în perioada cât soţul îi fusese în spital, ajunsese să raţionalizeze inclusiv feliile de pâine.  Pe fondul acestui stres inimaginabil, tânăra femeie se îmbolnăveşte de cancer. Dar pentru ea viaţa înseamnă o luptă continuă, pe care nu-şi permite s-o piardă. Copilul ei are neapărată nevoie de ea.

Daniela Preda, preşedinta fundaţiei Pui din Suflet, în toată această perioada a păstrat permanent legătura cu familia Speranţa. A făcut ceea ce numai un om care iubeşte oamenii putea să facă. A intervenit pe lângă autorităţile locale ca să-i acorde acestei mame un sprijin financiar, sprijin dătător de speranţă. A rupt de la gura propriilor copii ca să ajute această familie frumoasă, care are tot dreptul din lume să se bucure. Mama să se bucure de fiecare clipă petrecută alături de fetiţa ei, iar fetiţa cu părul de aur  să se bucure de zâmbetul cald al mamei.  

Acum câteva zile, Daniela Preda, în timp ce se afla în vizită la familia Speranţa  povestea despre o familie de tineri care au o fetiţă de numai 5 anişori care datorită greutăţilor cu care se confruntă părinţi ei, iepuraşul nu-i poate face nici un cadou. Atunci micuţa cu părul de aur s-a oferit să dăruiască din jucăriile pe care ea lea primit de-a lungul timpului şi de care a avut mare grijă, mai ales că ea de acum este fată mare, are 7 ani.  Ochii celor două femei adulte au fost inundaţi de lacrimi. Simplitatea gestului  acestei fetiţe poate fi o lecţie de viaţă pentru toţi oamenii mari. Fără să stea prea mult pe gânduri, mama fetiţei a umplut o sacoşă cu îmbrăcămine aproape nouă şi încă o sacoşă cu jucării. Daniela Preda, preşedinta fundaţiei Pui din Suflet a cumpărat multe dulciuri specifice sărbătorilor din această perioadă şi multe alte bunătăţi şi azi, de Vinerea Mare, împreună s-au dus la familia aflată în nevoi. Bucuria fetiţei de 5 anişori nu se poate descrie în cuvinte.

13101568_1585911068404912_1846280970_n13081631_1585911041738248_1766320848_n13101289_1585911121738240_1502708260_n13090346_1585911138404905_1767579818_n

Da, acum am înţeles ce înseamnă “ Dar din dar se face rai “. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că eu şi familia mea ne putem bucura de prietenia totală şi dezinteresată a Danielei, care are un suflet atât de frumos. De foarte multe ori în acţiunile ei a trebuit să suporte umilinţe, dar Daniela are o vorbă :“ Dacă pot să aduc o picătură de bucurie unui om, eu  sunt foarte fericită. Restul chiar nu mai contează.”  

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *