Daca nu esti cu noi esti impotriva noastra! Cam asa sunt falimentate firmele de constructii din Giurgiu

Daca nu esti cu noi esti impotriva noastra! Cam asa sunt falimentate firmele de constructii din Giurgiu

Zilele trecute un cunoscut, de profesie mecanic utilaj greu m-a rugat, în eventualitatea în care cunosc vreun patron al unei  firme de construcţii, să încerc să-i pun o vorbă bună ca să-l angajezez deoarece de mai bine de şase luni nu are serviciu, soţia este pensionată pe caz de boală, are un copil la facultate la Bucureşti şi încă doi la liceu şi nu se mai poate descurca. Mi-a mai povestit că a fost la majoritatea firmelor de construcţii din oraş dar nu a reuşit să se angajeze.

Cunoscându-l ca un bun profesionist şi om serios am încercat să-l ajut în demersul său şi am apelat în acest sens la un prieten despre care ştiam că are o firmă de construcţii, l-am sunat şi am stabilit o întâlnire. I-am spus încă de cum ne-am văzut despre ce este vorba şi care este rugămintea mea.

A zâmbit amar spunându-mi că de mai bine de un an de zile nu a mai prins nicio lucrare, că stă în curte cu utilaje de sute de mii de euro care au început să ruginească, că din cei peste şaizeci de angajaţi în acest moment mai are doar trei mecanici care de fapt asigură paza şi în caz excepţional, în care prinde vreo lucrare particulară lucreză cel mult o săptămână dintr-o lună.

Aproape că nu-mi venea să-l cred ştiind că în judeţul Giurgiu se execută sau sunt scoase la licitaţie o serie de lucrări de modernizare drumuri judeţene, apă-canal şi alte lucrări edilitare. Bineînţeles că i-am spus acest lucru. M-a întrebat ironic pe ce lume trăiesc, pentru că lui i se pare că eu sunt rupt de realitate. Ca să mă edifice mi-a spus următorul lucru:

„ Am fost personal la mai mult de jumătate din localităţile judeţului unde am aflat că sunt lucrări scoase la licitaţie. Pe majoritatea primarilor îi cunosc, cu unii dintre ei sunt prieten. Toţi mi-a spus acelaşi lucru poate cu alte cuvinte şi anume să nu-mi mai cheltuiesc banii aiurea pe caietele de sarcini pentru că nu am nici o şansă să câştig lucrarea deoarece sunt anumite firme agreate care trebuie să primească toate lucrările din judeţ. Acesta este motivul pentru care sunt aproape de faliment. Ştii care este culmea ironiei? M-a întrebat zeflemitor. Că ei, primarii ştiu că sunt monitorizaţi în ceea ce priveşte modul cum se defăşoară licitaţiile şi totuşi riscă. Riscă pentru că nu au alternativă. Tot ei mi-au spus că sunt ameninţaţi că în eventualitatea în care nu se vor conforma, în sensul că lucrarea nu va fi primită de firma desemnată câştigătoare înainte de a începe licitaţia, nu vor mai primi nici un ban pentru dezvoltarea localităţii. „

A doua zi m-am întâlnit cu un alt prieten comun care mi-a confirmat că prietenul nostru este ca şi intrat în faliment.

 În conferinţele de presă ale PNL-ului giurgiuvean, preşedintele partidului Marin Anton şi secretarul general Costel Dumitru de nenumărate ori au vorbit de lucrările pe care Consiliul Judeţean Giurgiu le atribuie cu dedicaţie anumitor firme de casă pe care nu le voi nominaliza deoarece nu intenţionez să le fac publicitate gratuită. Sincer uneori mă bătea gândul să cred că cei doi vorbesc la adăpostul aşa zisei declaraţii politice. Dar din ce mi-a spus prietenul meu şi alţi cunoscuţi care au fost sau încă mai sunt, nu se ştie pentru cât timp,  deţinători de firme de construcţii, toate acestea m-au făcut să înţeleg câtă înţelepciune există în vorba noastră românească care spune: „ Până nu faci foc, nu iese fum. „

Îmi doresc să cred că ceea ce mi-a spus prietenul meu nu este adevărat.

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *