Cum încalcă Dăncilă legislația europeană, propunându-l pe Bădălău la Energie

Cum încalcă Dăncilă legislația europeană, propunându-l pe Bădălău la Energie

Propunerea premierului Viorica Dăncilă pentru interimatul la Energie, Niculae Bădălău, deja ministru al Economie, încalcă două directive europene, iar România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene, scrie G4Media.ro.

Premierul Viorica Dăncilă l-a propus interimar pe ministrul Economiei, Niculae Bădălău, și pentru portofoliul Energiei, în locul lui Anton Anton (ALDE), care a demisionat săptămâna trecută, după ruperea coaliției PSD-ALDE.

Numirea sa ca interimar ar face însă ca România să încalce legislația europeană care prevede separarea activităților de producție și furnizare atât la gaze naturale, cât și la energia electrică, adică Directivele 72 și 73, potrivit G4Media.ro.

Prin cele două directive, Comisia Europeană a urmărit eliminarea conflictelor de interese și a potențialelor înțelegeri care ar duce la apariția unor distorsiuni de piață. De altfel, apariția acestor reglementări europene a dus și în România la separarea companiilor de stat în funcție de specificul lor. Așa se face că Ministerul Economiei a rămas acționar și controlează efectiv companiile de transport din cele două domenii (Transgaz și Transelectrica), în timp ce Ministerul Economiei este acționar la companiile producătoare de gaze naturale (Romgaz, Petrom) și energie electrică (Hidroelectrica, CE Oltenia, Nuclearelectrica Cernavodă etc.).

Or, prin numirea aceluiași ministru, Niculae Bădălău, la ambele portofolii, România riscă o procedură de sancționare din partea Comisiei Europene.

Trei din cei patru miniștri ALDE au demisionat săptămâna trecută din Guvern, după ce Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că rupe Coaliția de guvernare cu PSD.

Sursa: Newsweek.ro

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *