Comunicat de presă – Teatrul Tudor Vianu

Comunicat de presă – Teatrul Tudor Vianu

Stagiunea s-a încheiat așa că ne dorim să tragem linie și să informăm  publicul giurgiuvean în legătură cu activitatea teatrului din ultimele luni și nu numai.  Înainte de asta, însă, ne-am dori să le mulțumim tuturor celor care au fost prezenți la spectacole și ne-au susținut. Pentru dumneavoastră ne dorim ca eleganța și profesionalismul să fie două dintre caracteristicile principale ale teatrului.

În această stagiune ne-am focusat pe menținerea unei legături cât mai strânse cu publicul, având în vedere situația pandemică încheiată abia în martie anul acesta, care ne împiedica să ne întâlnim în sala de teatru ca odinioară. Următorul obiectiv era, ca odată încheiată pandemia, să readucem publicul în sala de teatru. Pentru a îndeplini acestea a fost și este nevoie să ne încadrăm în bugetul aprobat de Consiliul Județean Giurgiu, pentru anul 2022 care este de 2.520.000 lei, aproximativ cât bugetul aprobat în 2021 ( 2.602.000 lei), 2020 ( 2.239.000 lei ) – vă reamintim că aceștia au fost doi ani de pandemie; dar cu 1.310.000 lei mai mic decât cel din 2019 ( 3.830.000 lei ) – un an plin în care accesul în sala de teatru nu era sub nicio formă restricționat. Până în prezent s-au cheltuit 1.341.066 lei , dintre care 419.029 lei cu colaboratorii ( adică actori, regizori,coregrafi, scenografi, lightdesigneri etc), restul de 922.037 lei reprezentând plata salariilor, producție decor ,cheltuieli de funcționare și cheltuieli de dezvoltare. Încasările anului 2022 sunt de 68.559 lei în doar două trimestre echivalente a 6 luni ( dintre care 3 s-au aflat sub umbra pandemiei, accesul în sala de teatru fiind permis doar până la 50%, respectiv 30 %), această valoare depășind valoarea încasărilor din întreg anul 2021 (56.534 lei) și din anul 2020 (48.793 lei), în contextul în care anul 2022 mai are încă două trimestre până la finalizarea sa.

Teatrul Tudor Vianu, ca și celelalte instituții publice de cultură din România, desfășoară activități cultural-artistice care au ca scop relaxarea, apropierea oamenilor de artă și creație, schimbul de experiențe cu scop educativ și stimularea senzorială, auditivă și vizuală în mod direct a publicului, activități pe care în prezentul cotidian nu le întâlnim în altă parte. Pentru asta departamentul tehnic, cel administrativ, cel de producție și mai ales cel artistic sunt imperios necesare și trebuie să funcționeze armonios împreună. În prezent teatrul are 24 de angajați, 30 de actori colaboratori la care se adaugă celelalte colaborări precum : regie, coregrafie, scenografie, lightdesign, soundesign, operare lumini, operare videoproiecții, operare sunet, foto-video.

Această echipă a reușit până în prezent, având resursele mai sus menționate, să ducă la bun sfârșit 6 premiere, dintre care 4 spectacole pentru publicul 14+ și 2 spectacole destinate publicului tânăr și copiiilor. Aceste premiere s-au alăturat unui repertoriu deja existent, format din spectacole care nu își epuizaseră numărul de reprezentații, pe care l-am păstrat tocmai din acest considerent. În total repertoriul teatrului este format astăzi din 8 spectacole, două dintre cele din stagiunea precedentă fiind scoase în urmă cu trei luni, nemaiavând acordul regizorului lor de a le pune în scenă. Acestea fiind spuse, încasările acestui an se datorează în principal producțiilor noi, lucru care ne bucură și ne motivează.

Din punct de vedere managerial se dorește ca publicul giurgiuvean să primească acte artistice profesioniste, realizate cu artiști cu studii superioare de specialitate, aparatură tehnică performantă și subiecte care să trezească gânduri și simțiri încurajatoare și chiar subiecte educative. Publicul giurgiuvean ne-a arătat că așteaptă astfel performanțe și că merită să primească același univers cultural pe care îl găsim în orașele mari. De aceea am încercat aducerea în teatru, pe lângă repertoriul propriu, a cât mai multor:

  • personalități artistice renumite, publicul giurgiuvean având ocazia de a-i vedea pe : Tudor Gheorghe, Maia Morgenstern, Carmen Tănase, Adriana Trandafir, Virginia Rogin, Anca Sigartău, Claudiu Bleonț, Doru Octavian Dumitru, Laura Cosoi, Gabriel Fătu și mulți alții,
  • renumiți oameni de creație precum: Antonella Cornici (regizor), Lucian Moga (lightdesigner), Alexander Hausvater (regizor), Alexandru Bibere (lightdesigner), Alice Veliche (coregraf), Radu Alexandru (coregraf), Irina Chirilă (scenograf) și mulți alții,
  • activități cu subiecte sensibile și importante prin care teatrul, aducându-le în fața publicului, încearcă să încurajeze, să aducă oamenii împreună sau chiar să contribuie la găsirea unor soluții. De exemplu : proiectul ,, Împreună pentru siguranța femeilor” organizat de doamna Mihaela Săsărman prin Asociația Transcena, proiectul ,,Împreună pentru Ucraina” , Campania ,, Artiști Români pentru Artiști Ucraineni” organizată de UNITER, spectacolul ,,Ziua copilului” care a avut în distribuție copiii de la DGASPC Giurgiu, organizat de doamnele Cristina Corbu, Adina Bodeanu și Petronela Moncea ș.a.
  • schimburi de experiență culturală, primind în teatrul nostru producțiile Teatrului Vasilache din București, ale Teatrului Căluțul de mare din Constanța, spectacole de dans organizate de doamna Flori Iordache prin Asociația Millenium Art, spectacole ce au sărbătorit zile importante precum: ,,Ziua Rromilor”, ,,Acasă la Moș Crăciun”, precum și alte spectacole independente atât pentru copii cât și pentru publicul adult: ,,Gaițele”, ,,Concert Tudor Gheorghe”, ,,Călătorie în lumea desenelor”, ,,Iepurașul de Paști”, ,,Barza domnului Ministru” ș.a.
  • expoziții și activități cultural educative, de exemplu Expoziția,,Chipurile Dunării” care a fost prezentă în Sala Atelier de pe 2 mai până pe 29 mai și Caravana Culturală Giurgiuveană, proiect realizat împreună cu celelalte instituții de cultură din Giurgiu.

Teatrul Tudor Vianu își dorește pentru publicul giurgiuvean nivelul de performanță din teatrele mari din țară. Realizarea acestora necesită un anumit buget, timp, oameni profesioniști, aparatură tehnică care să se ridice la standardele anului 2022, dar mai ales de susținerea publicului, care joacă cel mai important rol. În multe orașe din țară s-a auzit în ultimele luni de orașul Giurgiu, în principal de teatru, și unele personalități importante chiar și-au exprimat admirația atât în public cât și prin intermediul contactelor oficiale ale instituției, ceea ce ne face să realizăm că Teatrul Tudor Vianu, singura instituție de acest gen din Giurgiu se află într-un indubitabil progres.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *