COMUNICAT – CENTRUL DE TRANSFUZIE SANGUINA GIURGIU

Luni, 12 aprilie 2021

MOTTO: ,,Știi că mâine dimineață,poți să salvezi o viață”

Centrul de Transfuzie Sanguină Giurgiu lansează o acțiune de conștientizare a donării voluntare  de sânge cu  binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie.

CTS Giurgiu promovează donarea voluntara cu scopul de a crește nivelul de conștientizare a importanței donării voluntare și neremunerate de sânge. Politica donării voluntare este apreciată în practica  transfuzională drept condiția de bază pentru o securitate transfuzională cu cele mai mici riscuri pentru pacient.

Este importantă motivarea tinerilor de a participa la donarea benevolă pentru cultivarea spiritului voluntar.

Donatorii fideli sunt încurajati să adopte un stil de viață sănătos care se va răsfrânge asupra calității sângelui donat.

În acest scop, CTS Giurgiu desfașoară o serie de acțiuni cum ar fi:

• Informarea aparținătorilor pacienților care au nevoie de transfuzie în privința beneficiilor donării asupra sănătății celor din jur.
  • Informarea potențialilor donatori asupra condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea dona.
  • Informații asupra procedurii de donare precum și a siguranței și beneficiilor acestei proceduri

Toate acestea se regăsesc în discuțiile purtate cu reprezentanții instituțiilor cu atribuții în promovarea donării de sânge, cu personalul medical îndeosebi din secțiile unde se găsesc internați pacienți care pot fi potențial beneficiari ai donării și discuții purtate cu aparținători ai acestor pacienți în momentul în care se prezintă pentru donare la sediul centrului de transfuzie.

În scopul venirii în întâmpinarea nevoii de sânge a pacienților internați în spitalele din Giurgiu și din București,  în scopul promovării donării  benevole, voluntare  și  neremunerate de sânge vă punem la dispoziție informații  sugestive pentru necesitatea, utilitatea, dar și beneficiile donării voluntare.

CENTRUL DE TRANSFUZIE SANGUINĂ GIURGIU

CINE ARE NEVOIE DE TRANSFUZIE:

• pacienții supuși unor interventii chirurgicale;
  • persoanele cu traumatisme severe datorate unor accidente sau pacienții cu hemoragii severe în cadrul unor boli;
  • femeile cu complicații ale sarcinii: hemoragii declanșate înainte, în timpul sau după naștere; sarcina extrauterină;
  • copii cu anemie severă sau leucemii;
  • bolnavii cu diverse neoplazii;
  • pacienții cu boli rare precum talasemia, dependenți de transfuzia de sânge la 14-21 zile, toată viața.

CONDIȚII MINIME PENTRU DONARE:

• Vârsta 18-60 ani (donator inițial cu vârsta peste 50 de ani, sub directa responsabilitate a medicului care efectuează selecţia);
  • Greutatea  corporală: minim 50 kg femei și 60 kg bărbați;â
  • Tensiunea  areterială peste 100  cu 60 mmHg;
  • Puls regulat, între 60-100 bătăi/minut;
  • Femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie;
  • Persoanele de sex feminin aflate la menstruaţie vor fi suspendate pe perioada acesteia şi 5 zile după terminarea menstruaţiei;
  • Donatorul nu trebuie să fi suferit intervenții stomatologice sau chirurgicale în ultimele 6 luni, să nu consume grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel putin 72 h înainte, să nu fumeze înainte și după donare minim 2 ore, să nu aibă sau să nu fi avut hepatită (de tip B și/sau C), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie forte (- 6), hipertensiune în tratament, neoplazii;
  • persoanele diagnosticate cu hepatită A sau E vor fi suspendate 3 luni după vindecarea clinică şi biologică;
  • în plus, înainte de donare, se recomandă  hidratare corespunzătoare, consumul de ceai sau cafea, cu mic dejun ușor fără grăsimi animale (lactate, carne, ouă).

BENEFICIILE DONĂRII VOLUNTARE ȘI REGULATE DE SÂNGE:

Pentru Donator:

– încurajează un stil de viață sănătos;

– îmbunătățirea stării de sănătate și creșterea stimei de sine;

– recunoaștere din partea societății pentru care devine model, putând să îi  motiveze și pe alții să doneze;

– primesc 7 tichete de masa;

– primesc zi liberă de la locul de muncă;

– elevii, studenții și militarii beneficiză o zi de scutire de frecvență;

– după donare, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscul de infarct și de accident vascular se reduce cu aproximativ 30%.

Pentru Pacient:

– salvarea vieții sau îmbunătățirea stării de sănătate și asigurarea unui acces echitabil la terapia transfuzională inclusiv în situații de urgență sau calamități naturale.

Pentru Comunitate:

– asigură necesarul de sânge în situații obișnuite, dar și în situații de urgență sau dezastre;

– încurajează spiritul de voluntariat și dezvoltarea parteneriatelor la nivelul comunității;

– crește calitatea vieții prin promovarea unui stil de viață sănătos.

CÂT DE SIGURĂ ESTE DONAREA:

Donarea este sigură și ușoară. În medie, recoltarea durează între 10 și 15 minute.

Se folosesc ace sterile și truse de unică fololosință pentru fiecare donare, astfel donatorii NU pot lua SIDA sau alte boli infecțioase în timpul donării.

Puteți dona doar dacă, după consultație, medicul constată că starea de sanatate vă permite și vă simțiți bine.

Rezultatele testelor obligatorii efectuate la fiecare donare rămân confidențiale.

Sângele donat de tine poate salva un nou născut, o mamă, un tată, un frate sau o soră. Tu le poți oferi șansa de a-și trăi viața mai departe. Cu o singură donare poți salva pâna la 3 vieți!

Poți să fii sigur că de sângele tău este întotdeauna nevoie și că ar putea fi de folos chiar cuiva drag ție! Majoritatea oamenilor nu se gândesc că ar avea vreodată nevoie de sânge, dar foarte mulți, chiar au nevoie.

Poți fi mândru de sângele tău! Este ceva ce nu poate fi cumpărat cu bani! Poate fi donat doar de la o persoană la alta, deși de multe ori nu este suficient pentru toate persoanele care au nevoie!

SÂNGELE NU POATE FI CUMPĂRAT, NU POATE FI PRODUS ȘI NU POATE FI OBȚINUT, DECÂT PRIN BUNĂVOINȚA CELOR DE LÂNGĂ NOI!

ACUM ,, ȘTII CĂ MÂINE DIMINEAȚĂ, POȚI SĂ SALVEZI O VIAȚĂ”

Dr. Ciobanu Mariana Daniela, Director cu Delegație al Centrului de Transfuzie Sanguină Giurgiu declară cu această ocazie:

”Trebuie ca fiecare dintre noi, să înțelegem că această mobilizare de a dona sânge voluntar și în mod constant, ne aduce mai aproape de a salva viața unui semen aflat în suferintă, în fiecare zi. Fără unitatea de sânge donată benevol de o persoană care conștientizează importanța medicală, socială și spirituală a acestui act, de multe ori, se pierde timp prețios pentru salvarea unui bolnav.

Obisnuința de a dona, trebuie să devină a doua noastră natură, astfel încât, sângele acesta prețios, să existe deja în centrul de transfuzie și implicit în spital, iar bolnavul să nu fie nevoit să aștepte transfuzia sau să se facă apeluri disperate pentru donare, fie din partea centrului de transfuzie, fie din partea familiei.

Donarea de sânge este un act de curaj, credință, bunătate și trebuie să fie zilnică , nu doar în caz de nevoie pentru cineva drag nouă, sau în caz de accidente, ori dezastre. Oricând, oricare dintre noi, poate fi în situația în care o unitate de sânge, poate face diferența între viață și moarte.

Iubește-ți aproapele, ca pe tine însuți!acest îndemn, ar trebui să fie suficient să ne motiveze! “

Deoarece trăim într-o lume în continuă dezvoltare, destul de agitată, uneori, tindem să fim mai nepăsători cu noi înșine, dar, implicit și cu aproapele nostru. Tocmai de aceea, ne dorim să fim cât mai aproape de donatorii noștri, cât și alături de pacienții aflați în nevoie de sânge, prin campanii de conștientizare și informare privind beneficiile donării voluntare și regulate de sânge. Astfel, putem să-i informăm și să le arătăm cât este de simplu și ușor să aiba grijă de sănătatea lor și a celor aflați în suferință!

Campania Centrului de Transfuzie Sanguină Giurgiu” Știi că mâine dimineață, poți să salvezi o viață”, implică informarea și conștientizarea necesității continue de sânge, prin donarea voluntară a oamenilor sănătoși. Astfel, oamenii devin din ce în ce mai conștienți și responsabili să vină să doneze, căpătând încredere în noi și instituția noastră. Împreună cu partenerii noștri, cărora le mulțumim și le suntem recunoscători, ne-am unit forțele pentru același țel comun: conștientizarea și importanța donării continue de sânge, datorită crizei actuale din România, mai ales în situații de urgență”, declară Dr. Mirela Moroșanu – Medic Responsabil Compartiment Recoltare, Procesare și Distribuție Sânge.

Director cu Delegație,                                                Medic Responsabil Compartiment

Recoltare, Procesare și Distribuție Sânge

Dr. Ciobanu Mariana Daniela                                                      Dr. Moroșanu Mirela

Cronica Giurgiuveana