Codul Rutier se schimba. Vezi ce amenda poti lua pentru vorbitul la telefon in timpul sofatului sau pentru nepurtarea centurii de siguranta

Codul Rutier se schimba. Vezi ce amenda poti lua pentru vorbitul la telefon in timpul sofatului  sau pentru nepurtarea centurii de siguranta

Codul Rutier este pe cale să se schimbe din nou. Senatorii au decis să modifice Codul Rutier, astfel încât amenzile vor crește substanțial pentru cei care claxonează nejustificat sau pentru șoferii care aruncă mucuri de țigară pe geam. Nu vor scăpa nici șoferii care parchează neregulamentar, senatorii dorind reintroducerea ridicării mașinii.

Șoferii agresivi și smecherii la volan vor plăti amenzi grele. Senatorii au pregătit mai multe modificări la Codul Rutier prin care cei care claxonează nejustificat sau aruncă mucuri de țigări pe geam vor plăti amenzi de până la 1000 de lei. Pe lângă o amendă, șoferii care conduc pe trotuar sau fac slalom printre autoturisme rămân și fără permis de conducere pentru două luni.

Printre prevederile Codului Rutier care vor fi dezbătute de senatorii în Comisia de Transporturi este și cea care reintroduce sancțiunea ridicării autovehiculului.

Mașinile vor putea fi ridicate atât de autoritățile publice, dar și de operatori privați. Și nici amenda pentru parcarea neregulamentară nu este de neglijat. Va fi de aproape 625 de lei, iar cei care nu o achită în 24 de ore, vor mai fi nevoiți să plătească alți 300 de lei pentru fiecare zi de întârziere, potrivit bzi.ro.

Cât despre amenzile de circulație, cel mai dur vor fi sancționați vitezomanii. Șoferii prinși cu viteză mai mare de 60-70 de km/h peste limita legală riscă o amendă maximă de 6250 de lei și li se mai ia și permisul pentru trei luni. Între 2600 și 6200 de lei plus 6 puncte de penalizare pot fi sancționați și șoferii care depășesc cu 30-40 de km/h viteza maximă.

Cei care fac intreceri neautorizate dar si smecherii cu girofar sau cu aparate pentru detectarea radarelor, vor plati o amenda de pana la 2500 de lei.

Agresivii la volan, adică șoferii care frânează brusc, fac slalom printre mașini sau depășesc coloana de la semafor, rămân două luni fără permis și plătesc între 700 și 1000 de lei. Tot la fel de mult vor fi taxați și motocicliștii care circulă pe o roată, cei care aruncă mucuri de țigară pe geamul mașinii sau blochează intersecțiile. O prevedere în plus este cea referitoare la bicicliști. Ei vor fi amendați cu câte 625 de lei dacă nu circulă pe banda special destinată.

Vorbitul la telefonul mobil în timpul mersului, nepurtarea centurii de siguranță sau neacordarea de prioritate mașinilor de intervenție îi lasă pe cei prinși fără 625 de lei.

               

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *