Cod roșu de caniculă în România. Alertă meteo de temperaturi de peste 40 de grade

Cod roșu de caniculă în România. Alertă meteo de temperaturi de peste 40 de grade

Regiunile estică, sud-estică și nord-estică ale țării sunt vizate în aceste momente de un cod roșu de caniculă, potrivit unei alerte meteo emise de ANM. Temperaturile resimțite la ora 12:00 se încadrează în intervalul 36-43 de grade celsius. Restul țării este vizat preponderent de cod portocaliu.

La orele prânzului, cele mai mari temperaturi se înregistrează în regiunile Brăila (43 de grade), Gura Portiței (43 de grade), Galați (42 de grade), București (41 de grade), Fetești, (41 de grade), Mangalia (41 de grade), Mahmudia (41 de grade), Tulcea (40 de grade), Giurgiu (40 de grade), Călărași (40 de grade).

Cod galben de caniculă în estul și sud-vestul țării, duminică și luni

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de caniculă şi disconfort termic în 24 de judeţe, inclusiv în Municipiul Bucureşti, valabilă duminică şi luni.

Valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul, centrul Moldovei, iar duminică, 18 iulie, şi în nordul Moldovei.

În aceste regiuni disconfortul termic se va menţine accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Meteorologii avertizează că disconfortul termic va fi ridicat şi în restul teritoriului, duminică local, iar luni izolat.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică și un Cod galben de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată în 11 judeţe, valabilă până luni dimineaţa.

În perioada 18 iulie, ora 15:00 – 19 iulie, ora 6:00, în zona Carpaţilor Orientali, nordul Moldovei, apoi şi în Banat şi local în Oltenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi, pe alocuri, grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 – 45 litri/mp.

Suceava, Botoşani, Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi şi Dolj, iar parţial, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Harghita sunt județele avertizate de meteorologi.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *