Ciolos si Ministerul de Finante ii linistesc pe preoti: nu mai dam bani pentru constructia de biserici, dar salariile VA CRESC cu 33 de MILIOANE de EURO

Ciolos si Ministerul de Finante ii linistesc pe preoti: nu mai dam bani pentru constructia de biserici, dar salariile VA CRESC cu 33 de MILIOANE de EURO

Ministerul de Finanţe vine cu explicaţii, după ce ştirea că bugetul pe 2016 nu cuprinde niciun leu pentru construcţia de biserici noi sau pentru modernizarea şi repararea celor existente a provocat furia Patriarhiei. Finanţele explică faptul că bugetul prevede creşterea salariilor personalului clerical, conform actelor normative aprobate de Guvernul Ponta, iar suma pentru acest lucru este echivalentă cu ce a dat anul acesta Guvernul pentru construcţia şi reparaţia de biserici. Duminică dimineaţă, prim-ministrul Dacian Cioloş a discutat la telefon cu Patriarhul Daniel, dându-i asigurări că salariile preoţilor vor creşte şi că statul va sprijini investiţiile importante ale Bisericii. Finanţele mai arată că Guvernul finanţează în continuare lăcaşurile de cult româneşti de peste graniţe, doar Schitul Prodromu de la Muntele Athos urmând să primească 1,3 milioane lei.

Ministerul de Finanţe vine cu explicaţii, după ce ştirea că bugetul pe 2016 nu cuprinde niciun leu pentru construcţia de biserici noi sau pentru modernizarea şi repararea celor existente a provocat furia Patriarhiei, ÎPF Daniel spunând că Biserica nu stă cu mâna întinsă în faţa statului şi că acesta ar trebui să le restituie toate fostele proprietăţi, dacă nu mai vrea să le plătească salariile preoţilor.

Finanţele au explicat, într-un comunicat de presă, că proiectul de buget pe 2016 prevede o creştere a salariilor pentru preoţi şi pentru personalul neclerical.

„În cazul personalului clerical, contribuţia statului la salarizarea personalului de cult CREŞTE de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuţia statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% faţă de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 2016”, arată Finanţele.

Această mărire a salariilor preoţilor şi personalului bisericesc vine în urma actelor normative adoptate de Guvernul Ponta anul acesta şi însumează aproximativ 150 de milioane de lei (aproximativ 33 de milioane de euro).

„Suma suplimentară este comparabilă cu suma alocată în anul 2015 pentru construcţii şi reparaţii”, explică Finanţele de ce nu au mai acordat sume şi în 2016 pentru construcţia şi reparaţia bisericilor.

Finanţele mai explică faptul că statul va sprijini în 2016 aşezămintele religioase româneşti de peste graniţe cu 13 milioane de lei (în creştere cu 200.000 de lei faţă de 2015), iar Schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos primeşte 1,3 milioane lei.

Dacian Cioloş l-a sunat pe Patriarhul Daniel, să îl asigure de salariile preoţilor

Într-un comunicat la Executivului se precizează că premierul Dacian Cioloş a avut, duminică dimineaţă, o convorbire telefonică cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe tema alocărilor bugetare pe anul 2016.

“Discuţia a scos încă o dată în evidenţă buna înţelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situaţia financiar bugetară prin care trece România. Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de anul precedent atât în ceea ce priveşte personalul clerical cât şi cel neclerical, ca o recunoaştere a rolului social important pe care reprezentanţii cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din acestă perspectivă”, potrivit sursei citate.

La rândul său, Patriarhul Daniel a subliniat că Biserica va sprijini activ demersurile Guvernului de a îmbunătăţii condiţiile de educaţie ale copiilor şi tinerilor din mediul rural şi ale calităţii actului medical în spitale.

Premierul a mulţumit “pentru implicarea Bisericii în cele două direcţii extrem de importante pentru dezvoltarea societăţii româneşti”, asigurându-l pe Patriarh că Guvernul României va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare în funcţie de posibilităţi pentru lăcaşele de cult aflate în construcţie”, potrivit comunicatului de presă al Executivului.

Andrei Luca Popescu

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *