Ciclonul mediteranean ajunge în România. Toată țara este sub alertă de vreme extremă

Ciclonul mediteranean ajunge în România. Toată țara este sub alertă de vreme extremă

Ciclonul din Marea Mediterană ajunge și în România. De marți, 13 februarie, vremea se schimbă radical. Vom avea parte de fenomene meteo extreme, spun meteorologii.

Ciclonul mediteranean aduce ploi, vijelii și ninsorii, informează ANM. După valul de căldură din ultimele zile, vremea se schimbă radical, avertizează meteorologii. Sunt anunţare ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului, până miercuri, în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele montane, la peste 1500 de metri altitudine, va ninge.

Ciclonul mediteranean ajunge în România. Fenomene meteo periculoase

De luni, 12 februarie,vremea se schimbă în țara noastră. Astfel, se vor semnala precipitaţii în aproape toată ţara şi se vor acumula cantităţi de apă în general de 15…25 l/mp. Vor fi ploi, ce vor avea şi caracter de aversă, însoţite şi de descărcări electrice îndeosebi în sud-estul teritoriului.

Meteorologii precizează că, la munte, iar în noaptea de marţi spre miercuri, trecător şi în zonele mai joase de relief din Transilvania şi Moldova se vor semnala precipitaţii mixte. Marţi, vântul se va intensifica în zona montană înaltă, în special în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură, unde vor fi rafale de 60…80 km/h, iar temporar şi în regiunile estice şi local în cele vestice şi sud-vestice, în general cu viteze de 45…55 km/h.

Ninsori la munte, vânt puternic în mai multe județe

La munte va ninge abundent. Sursă foto: dreamstime.com

Conform ANM, în intervalul 12 februarie, ora 18.00 – 13 februarie, ora 22.00, în  Transilvania și în nord-vestul Moldovei, precum și în zonele montane aferente va ploua și se vor acumula cantități de apă de 25…30 l/mp, iar izolat de 50 l/mp. La altitudini mai mari de 1500 m, îndeosebi pe parcursul zilei de marți (13 februarie) în Carpații Orientali și în Carpații Meridionali vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, local consistent.

De asemene, în Dobrogea, estul Munteniei şi sud-estul Moldovei va fi vânt puternic. Rafalele vor atinge ar 70 km/h. Sunt vizate de atenţionare judeţele Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa şi, parţial, Ialomiţa şi CălăraşiPe litoral vântul va continua să prezinte intensificări în prima parte a nopţii de luni spre marţi, cu viteze de 50-55 km/h.

Ciclonul mediteranean a făcut ravagii și în Europa. De-a lungul timpului, meteorologii au emis mai multe coduri roșii. Grecia și Italia au fost printre cele mai afectate țări de acest fenomen meteo extrem.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *