CE SPUNE UN TATA FIICEI LUI IN ZIUA CUNUNIEI

CE SPUNE UN TATA FIICEI LUI IN ZIUA CUNUNIEI

Ionel Dinu 

Scumpa mea Andrada , astăzi a sosit ziua la care ai visat mult, zi în care vei merge alături de soțul tău Matthew , să-ţi întemeiezi căminul. În această zi însemnată aş vrea să stau câteva clipe de vorbă cu tine, să te privesc adânc în ochi şi să-ţi spun ce mă mişcă pe mine, tatăl tău, în ziua cununiei tale.

Ziua de astăzi îţi va dărui multe lucruri bune şi plăcute, fiica mea ! Ani de zile ai dus o viaţă frumoasa . De la anii de şcoală și tenis, apoi prima perioadă de după angajarea ta şi până acum, ai trăit în bucurie , atât în interior, cât şi în exterior. Pe unde ai mers, ai avut parte de iubire şi de prietenie din partea oamenilor, lucru pe care n-ai să-l uiţi; dar nu era casa ta. Nu îndrăzneai să-ţi exprimi nicio dorinţă în faţa lor , decât în faţa noastră , părinți tai . Timpul pe care l-ai petrecut în casa părintească, era întotdeauna frumos și plin de bucurii ! 

De acum încolo va fi altfel, cu totul altfel. De acum vei avea căminul tău în care vei fi înconjurat de iubirea soţului tau, care va căuta să-ţi împlinească dorinţele. Ce mare deosebire faţă de viaţa ta de până acum! Acum vei deveni stăpâna casei împreuna cu soțul tău.  De acum vei fi întrebată cum doreşti să fie un lucru sau altul. Acum o vei duce tot atât de bine ca şi în casa părintească, poate mult mai bine.

Ziua aceasta îţi va dărui o mare fericire. Ia-o din mâna lui Dumnezeu cu mulţumire, fiica mea iubită! Mă bucur mult că ai ajuns cu bine la punctul acesta, că perioada frumoasă a tinereții  de una singura a trecut , şi că acum , începi viaţa în doi.

Nu uita însă  că această zi înseamnă o jertfă pentru soţul tau. Desigur, el face cu bucurie pasul de a te urma în viața .Totuşi, ce face el este o jertfă. El îşi părăseşte părinţii , ca și tine , sub a căror ocrotire a crescut şi cu care a trăit atâtea ceasuri de bucurie. Toate acestea ţin acum de trecutul lui. Viaţa i-a fost până acum aproape fără griji, aşa cum este viaţa tinerilor; de acum încolo, el începe o viaţă de responsabilitate. În comparaţie cu viaţa din casa părintească. De aceea, fata mea, te rog din inimă:

Să fii delicata faţă de soţul tău! 

Să ai faţă de el o iubire nobilă, gingaşă, pentru ca să-i uşurezi începutul, nu tocmai uşor, şi să-l faci fericit cât stă în puterea ta. Gândeşte-te mereu că lucrul de căpetenie nu este să fii doar tu fericita, ci să-l faci și pe el fericit. Aceasta este calea cea mai sigură şi cea mai bună, ca voi să fiti fericiti . Te rog să mă crezi!

Ştii bine că multe căsnicii nu sunt fericite. Din ce cauză ? Cred că din două motive. Primul este că fiecare se bizuie pe sine şi crede că iubirea lui este aşa de mare, că îi va ajunge toată viaţa. Dar nu este aşa. Noi nu avem nimic în noi înşine. „Un om nu poate primi nimic, dacă nu-i este dat din cer“ 

Tu poate îţi zici: Părinţii mei au avut o mare iubire unul faţă de altul, care a fost suficientă pentru ani de zile. Nu, te înşeli; dacă am avut o căsnicie fericită, aceasta se datorează că , amândoi am fost adânc încredinţaţi unul celuilalt . De aceea ne-am dus mereu înaintea lui Dumnezeu şi i-am cerut să ne dea iubire unul faţă de altul. Râul lui Dumnezeu este plin cu apă. Din acest izvor, care nu seacă niciodată, putem lua întotdeauna, dacă aşteptăm şi cerem totul de la El. ,,Încredinţează lui Dumnezeu calea ta şi încrede-te în El; şi El va lucra“. Da, dacă-i încredinţăm calea noastră, dacă ne încredem în El, adică dacă aşteptăm şi cerem totul de la El, atunci El va lucra! Aşa a lucrat El în viaţa noastră, a părinţilor tăi, şi astfel nu ai auzit niciodată un cuvânt rău de la mama ta faţă de mine, încât s-a putut spune: iată o căsnicie fericită şi binecuvântată de Dumnezeu! Multumim lui Dumnezeu, aşa a fost ani, zeci de ani, şi este! Dar aceasta nu este datorita intelepciuni, ci numai că, dându-ne seama de neputinţa noastră, ne-am dus mereu înaintea lui Dumnezeu şi l-am rugat să ne dea iubire unul faţă de altul, iubire pe care am primit-o mereu din dragostea Sa . 

Faceţi şi voi la fel, şi atunci căsnicia voastră va rămâne păzită prin harul lui Dumnezeu, aşa cum a ocrotit-o El pe a noastră! Se spune că în orice căsnicie sunt zile cu soare şi zile cu ploaie. Dacă prin aceasta vrea să se spună că în căsnicie treci şi prin zile bune de sănătate şi de bucurie şi prin zile grele , atunci sunt de acord, pentru că în orice viaţă vin şi bucurii şi greutăti. Dacă însă prin aceste cuvinte vreau să spun multe ,şi aşa sunt interpretate . Căsnicia nu este un câmp cu cartofi care are nevoie şi de soare, şi de ploaie. Totuşi, numai prin har poate fi păstrată. De aceea îţi spun: Roagă-te la Dumnezeu !

Oricât de drăguţ este soţul tău, totuşi el nu este decât un om, tot aşa cum eşti şi tu. Voi aţi crescut în împrejurări deosebite, aşa că vieţuirea voastră acum împreună nu va fi un lucru de la sine înţeles sau un lucru uşor, ci unul care trebuie învăţat. De aceea este bine să nu intraţi în căsnicie cu idei greşite, ci cu rugăciune, pentru ca Dumnezeu să vă dea în fiecare zi lucrurile de care aveţi nevoie .

Privind la începutul pe care îl faci în viaţa ta, îţi spun . Fii delicată cu soţul tău ! Şi aceasta nu numai acum la început, ci în toată viaţa ta . 

Lacrimile mele, care mai înainte stăteau gata să pornească , acum brusc s-au oprit , gândindu-mă la fericirea TA! 

Dumnezeu să va ajute, scumpii mei ! Nu uita că pentru el tu ţii loc de tată şi de mamă, de frate şi de casă părintească. Aceasta este o mare datorie şi înseamnă o mare răspundere. Dumnezeu să te ajute să o împlineşti cu bucurie!

Dă-i voie să aibă şi el prietenii lui şi nu fi geloasă când se întâlneşte cu o cunoştinţă. Gelozia este o patima care caută cu râvnă să producă suferinţă! Nimic nu este aşa de vătămător ca gelozia. Ea face în inimi tăieturi adânci, care se vindecă greu. Omul se simte dispreţuit, când din gelozie i se fac mustrări. Se va întâmpla, desigur, ca soţul tău să stea vreodată de vorbă cu o femeie; atunci fereşte-te ca nu cumva să ţi se strecoare în suflet un gând sau un cuvânt de gelozie! Aceasta ar putea să aducă pagube neînchipuite de mari. Nici ţie nu ţi-ar veni deloc bine când cineva ţi-ar face o astfel de mustrare. Fereşte-te de această otravă care a distrus atâtea căsnicii fericite!

Nu fi geloasa nici pe părinţii soţului tău ! Nu te supăra când vorbeste cu ei sau când îşi arată dorinţa de a-i vizita. Dimpotrivă, bucură-te de acest lucru, căci binecuvântarea lui Dumnezeu vine peste copiii care îşi iubesc şi îşi cinstesc părinţii. Nu mai este nevoie să-ţi spun că un credincios nu ia parte la astfel de vorbiri rele, pentru că ceea ce spune Biblia despre iubirea de părinţi se aplică şi la iubirea de socrii. De aceea fereşte-te de a fi geloasa pe socrii tăi, ba mai degrabă pofteşte-i pe la voi şi bucură-te când vin să vă vadă!

Fii deci delicata faţă de soţul tău! Nu-l face să obosească prea mult! Nu cere prea mult de la el! Poate că el nu-ţi va spune nimic în privinţa aceasta. Nu se va plânge că ceea ce îi ceri trece peste puterile lui , dar asta va fi cu atât mai rău. El se va încorda până nu va mai putea, si va cădea. Să nu ajungeţi acolo! Fii delicata cu el ! 

Dacă se va ivi vreodată vreo neînţelegere între voi, atunci, te rog, să faci două lucruri: în primul rând, „să nu apună soarele peste mânia voastră!“ Acest sfat biblic este de cea mai mare însemnătate pentru căsnicie. Dacă s-a ivit ceva între voi, să nu intraţi în noapte cu acel ceva. Dacă nu faceţi aşa, răul se va adânci şi poate să aducă o lungă şi dureroasă înstrăinare. Dacă însă înainte de a începe noaptea căutaţi împreună faţa lui Dumnezeu în rugăciune, atunci neînţelegerea va dispărea ca ceaţa din faţa soarelui, căci în prezenţa lui Dumnezeu nu poate să rămână nici o neînţelegere. Soarele neprihănirii alungă orice nor.

În al doilea rând, să nu spui niciodată nici o vorbă rea faţă de nimeni despre soţul tău! S-ar putea ca el să-ţi dea vreodată motiv de nemulţumire, dar acest lucru să rămână ascuns. Să nu vorbeşti nimănui despre acest lucru! Dacă faci acest lucru, căsnicia ta îşi va pierde farmecul. Între tine şi soţul tău să nu fie nimeni. Este jale când o soţie se plânge cuiva de soţul ei sau când soţul vorbeşte de rău pe soţia lui, chiar dacă face acest lucru faţă de prietenii săi .

Poţi să-ţi închipui că mama ta a vorbit vreodată ceva rău despre mine sau eu despre ea ? Nu-i aşa că nici prin gând nu-ţi trece aşa ceva? Ei bine, aşa să fie şi în căsnicia voastră! Niciodată, nici un cuvânt rău despre soţul tau , faţă de nimeni! Ai ceva de care să te plângi? Spune-i lui Dumnezeu şi nu oamenilor ! 

Fii o adevarata femeie in căsnicie și un bun paznic al casei voastre ! 

În această privinţă să te fereşti de două primejdii: să nu fi nici paşă, dar nici sub papuc! Este atât de urât când cineva se poartă ca un paşă dând mereu porunci. Să nu faci aşa ! Dar să nu fi nici sub papuc…

Calea de mijloc o arată Biblia. Soţul nu trebuie să stăpânească asupra soţiei, ci trebuie să stăpânească împreună cu soţia asupra nevoilor mici și mari ale vieţii. Dacă el este regele, ea este regina, dar niciodată sclava sa. Lasă-te condusa de iubirea gingaşă, pe care ţi-o recomand din inimă!

De azi înainte vei prelua asupra ta grija pentru soţul tău , în ce priveşte viaţa lui pământească. În aceasta se cade să fii credinciosă şi să nu cauţi folosul tău. Soţul tău nu trebuie să se plângă niciodată că pentru el nu ai timp. Dedică-i lui serile şi duminicile!

Ce frumos o să fie când seara veți sta împreună . Astfel de seri dau şi păstrează căsniciei farmecul ei de la început. Câte astfel de seri am savurat eu, când mama ta îmi povestea lucruri frumoase , ce țin de amintirile familiei noastre ! 

Aşadar, dedică-i lui serile tale libere! Gândeşte-te cât de singur este el când lipseşti tu .

Dedică-i lui si duminicile! Mergeti împreună la plimbare pe câmp sau prin pădure! Să-ți arate frumuseţea locurilor pe care le cunoaşte  . Ce plăcută amintire va fi toată săptămâna, buchetul de flori pe care l-aţi cules împreună .Câte bucurii de acestea nu sunt? Priviţi viaţa şi din aspectul ei frumos!

Să nu socoteşti acesta ca un lucru secundar! Nu este aşa! Omul poate să-şi facă viaţa plictisitoare şi urâtă, dar poate să şi-o facă şi frumoasă şi interesantă. Totul depinde de atenţie şi amabilitate reciprocă.

Să-ţi mai dau şi alte sfaturi pentru viaţa exterioară? Da? Atunci ia de la mama ta şi sfatul acesta: dedică-i soţului tău totul ! Obişnuieşte să nu fii murdară niciodată . Dacă în ocupaţia ta ai avut vreo supărare, încearcă să n-o aduci cu tine acasă. Priveşte mai întâi spre Dumnezeu, pentru ca El să împrăştie norii! Dar dacă totuşi îţi stă pe inimă, atunci să nu taci, deoarece altfel soţul tău îşi va spune: „Ce-o fi având azi? Doar nu i-am făcut nici un rău“, ci spune-i deschis pricina nemulţumirii tale, pentru ca să puteţi căuta rezolvarea împreună . 

Cu aceasta am ajuns la punctul care pentru mine este foarte important. Astăzi, inima îmi este aşa de plină. Aş vrea să-ţi mai spun unele lucruri, fiindcă inima mea de tata doreşte atât de mult ca tu să fii foarte, foarte fericită. Aş vrea să-ţi iau pietrele din cale. Iată ce vreau să-ţi mai spun:

Fii o adevarata femeie !

Dar acum, la sfârşit, trebuie să-ţi mai spun ceva important. Permite-mi ca tata să-ţi spun un cuvânt deschis despre viaţa conjugală, în sensul deosebit al cuvântului. În acest punct falimentează multe căsnicii. Viata intimă dintre soţ şi soţie este o sărbătoare, iar sărbătorile nu se sărbătoresc toată ziua! Acest domeniu al vieţii conjugale se reglementează cel mai bine, mi se pare mie, când se află sub legea împărătească a dragostei. Aceasta înseamnă să ţii cont de celălalt. Îmbrăţişarea intimă din căsnicie trebuie să se facă numai când ambele părţi o doresc. Câteodată dacă dai ascultare acestor sfaturi, soţul tău îţi va fi recunoscător ! 

Mai multe nu vreau să spun despre aceasta. Iar acum mergi cu Dumnezeu, fiica mea  iubita ! Să vii să ne rugăm încă o dată împreună, pentru ca Dumnezeu să vă binecuvinteze şi să deveniţi fericiţi unul pentru altul! Apoi du-te la soţul tău; El te aşteaptă !

PS . De astăzi : Tu, Matthew , părinții lui și cei apropiați lor , facem parte din același familie . Pe toți va iubim ! Transmite-le și din partea noastră sănătate și mulțumirile noastre!

Multumeşte-le socrilor pentru tot ce a făcut pentru voi până acum ! Şi pentru ce vor face în viitor ! 

Te rog frumos să nu uiți de Lisa , să-i multumiți pentru ca ea va decis destinul ! Spune-i te rog din partea mea ca o iubesc mult ! Aștept cu drag sa va întâlnesc pe toți !

Dumnezeu să vă binecuvânteze !

Să aveți parte de bucurii, sănătate, copii frumoși , sănătoși și deștepți ! 

Doamne ajută !

                    La Mulţi Ani !!!!!

Ionel Dinu , tatăl tau ! 

La fel , pentru toți din partea mamei !

Afrodita Daniela Dinu .

                             Va iubim pe toți !  

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *