CE SFANT sarbatorim astazi. Multi romani ii poarta numele

CE SFANT sarbatorim astazi. Multi romani ii poarta numele

În așteptarea lui Moș Nicolae, creștinii ortodocși îl pomenesc sâmbătă pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit, creatorul Tipicului după care se săvârșesc slujbele în toate bisericile de azi.

Data de 5 decembrie are o însemnătate aparte. În ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, protectorul copiilor, Biserica îl pomenește pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit, întemeietorul Mânăstirii Marea Lavra din Pustiul Iudeei, lăcaș de cult cu o influență crucială asupra ritualurilor Bisericii Ortodoxe.

Tipicul vine de la Marea Lavra

Sfântul Sava cel Sfințit a venit pe lume în ținutul Capadociei, într-un sătuc numit Mutalasc. Mica așezare avea să devină, peste ani, una dintre cele mai importante regiuni, grație renumelui căpătat de pe urma sfântului. La vârsta de 5 ani, micuțul Sava a rămas orfan, moștenitorul întregii averi a părinților lui. A fost luat în grijă de unchiul din partea mamei, însă nu s-a înțeles cu soția acestuia și a plecat la alt unchi, din partea tatălui.

Astfel, s-a iscat un conflict între cei doi unchi, fiecare dornic de a pune mâna pe avere, dar de a nu avea de-a face cu copilul. Prin urmare, la numai 8 ani, băiatul a ales să se retragă la Mânăstirea lui Flavian. A urmat calea credinței, învățând din Sfintele Scripturi. La 18 ani, a plecat către Palestina, pentru a li se alătura Cuvioșilor Eftimie și Teoctist. În anul 478, a întemeiat Mânăstirea Marea Lavra, în apropierea Bethleemului.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *