Pentru cei care vor să știe ce s-a întâmplat azi, 6 iulie, am făcut o trecere în revistă a evenimentelor importante din această dată. Astăzi este Ziua Mondială a Sărutului, sărbătoare celebrată în această zi în fiecare an pentru ca oamenii să „redescopere” plăcerea atingerii buzelor.

Ziua Internaţională a Sărutului nu este atât de mediatizată precum Ziua Îndrăgostiților, sărbătorită în fiecare an pe 14 februarie.

De asemenea, creștinii-ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Sisoe cel Mare, ucenicul Sfântului Antonie cel Mare care a primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii, a scoate duhurile rele și a învia morții, conform creștin-ortodox.ro.

Ce s-a întâmplat azi, 6 iulie, în istoria omenirii

În anul 1415 – A fost ars pe rug reformatorul religios ceh Jan Hus (condamnat ca eretic); erou național al poporului ceh; creator al limbii literare cehe („De orthographia boemica”) (n.~1369).

În anul 1483 – Richard III-lea este încoronat rege al Angliei.

În anul 1600 – Mihai Viteazul se intitulează într-un hrisov “domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată Ţara Moldovei (unirea efectivă a celor trei ţări române fusese realizată la sfârşitul lunii mai a anului 1600). 

În anul 1885 – Savantul Louis Pasteur a realizat pentru prima dată vaccinul antirabic

În anul 1919 – Dirijabilul englezesc R34 aterizează la New York, după o călătorie ce a durat 108 ore. A fost prima traversare a Oceanului Atlantic de către un astfel de aparat de zbor. În fotografie R34 la Mineola.

În anul 1957 – Jucătoarea americană de tenis, Althea Gibson a devenit prima sportivă de culoare care a câștigat Wimbledon-ul la simplu feminin.

În anul 1964 – Premiera primului film Beatles A Hard Day’s Night.

În anul 1994 – Premiul UNESCO pentru Pace a fost înmânat principalilor coautori ai acordului israelo-palestinian, semnat la Cairo: premierul israelian Yitzhak Rabin, preşedintele Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat şi ministrul israelian de Externe, Shimon Peres

În anul 2012 – Traian Băsescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al României de parlamentarii din cadrul celor două camere reunite ale Parlamentului cu 256 voturi pentru. În urma prezenţei la referendum a 46,24% din populaţia cu drept de vot, rezultatul a fost invalidat deoarece nu a întrunit cvorumul necesar

Personalitățile care s-au născut pe 6 iulie

În anul s-a născut 1796 –  Țarul Nicolae I al Rusiei (d. 1855)

În anul s-a născut 1923 – Constantin Bălăceanu-Stolnici, medic și politician român, membru de onoare al Academiei Române

În anul s-a născut 1946-  George W. Bush, al 43-lea președinte al Statelor Unite ale Americii

În anul s-a născut 1946 – Sylvester Stallone, actor, regizor, scenarist american

În anul s-a născut 1975 –  50 Cent, rapper american

Celebritățile care au murit pe 6 iulie

În anul 1535 – Sir Thomas More este executat pentru trădare împotriva regelui Henric al VIII-lea al Angliei.

În anul 1893 – A încetat din viaţă scriitorul francez Guy de Maupassant (n. 5 august 1850)

În anul 1971 – A încetat din viaţă cântăreţul american de jazz Louis Armstrong (n. 4 aug. 1901)

În anul 2009 – A murit scriitorul rus Vasili Aksionov, autorul volumului “O saga moscovită”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *