CE discută despre un salariu minim pentru toți angajații din UE. von der Leyen: Fiecare lucrător trebuie să aibă un salariu care să îi permită un trai decent

CE discută despre un salariu minim pentru toți angajații din UE. von der Leyen: Fiecare lucrător trebuie să aibă un salariu care să îi permită un trai decent

Comisia Europeană (CE) a lansat marţi prima etapă a consultării cu partenerii sociali – întreprinderile şi sindicatele – cu privire la salariile minime echitabile pentru lucrătorii din UE, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Numărul persoanelor încadrate în muncă în UE este la un nivel record. Cu toate acestea, mulţi oameni care lucrează continuă să se confrunte cu dificultatea de a face faţă cheltuielilor de zi cu zi.

Preşedintele von der Leyen şi-a exprimat dorinţa ca fiecare lucrător din Uniunea noastră să aibă un salariu minim echitabil care să îi permită un trai decent, indiferent de locul în care lucrează.

Astfel, Comisia adoptă în prezent o postură de ascultare: vrem să ştim dacă partenerii sociali sunt de părere că este necesară acţiunea la nivelul UE şi, în caz afirmativ, dacă doresc să o negocieze între ei. Nu va exista un salariu minim universal. Orice potenţială propunere va reflecta tradiţiile naţionale, indiferent dacă acestea constau în contracte colective de muncă sau în dispoziţii juridice. Unele ţări au deja în vigoare sisteme excelente. Comisia doreşte să se asigure că toate sistemele sunt adecvate, acoperă suficiente persoane, prevăd o consultare aprofundată a partenerilor sociali şi dispun de un mecanism de actualizare corespunzător”, se arată în comunicat.

Anul trecut, vicepreședintele CE Frans Timmermans propunea introducerea unui salariu minim în toate statele UE, care să reprezinte 60% din salariul mediu.

”Avem nevoie de un salariu minim în Uniunea Europeană, echivalent în fiecare ţară membră cu 60% din salariul mediu în statul respectiv”, spunea politicianul olandez în luna mai 2019.

Trebuie să se pună capăt muncii plătite cu 3 euro pe oră”, a mai spus Timmermans, estimând că de prea multe ori lucrătorii din Europa de Est sunt plătiţi mult mai puţin decât cei din Occident, în condiţiile în care costul vieţii ”nu este atât de diferit”.

La finalul anului trecut, salariul mediu brut în România era de 5.196 de lei. Astfel, dacă s-ar aplica formula propusă de Timmermans, salariul minim brut ar trebui să ajungă la peste 3.100 de lei.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *