Câteva dintre cauzele care au dus la pierderea alegerilor europarlamentare de către PSD

Câteva dintre cauzele care au dus la pierderea alegerilor europarlamentare de către PSD

Departe de mine gândul de a mă erija în analist politic. Vorbesc doar ca un simplu observator al fenomenului politic. “După război mulţi viteji se arată”! Spune o vorbă rezultată din inteligenţa nativă a poporului român. Cei care au câştigat acum alegerile europarlamentare pun acest lucru pe seama calităţii umane a membrilor de partid, mai pun acest rezultat neaşteptat de nimeni pe seama campaniei extraordinare pe care au susţinut-o. Fals! Nimic mai fals, cum ar spune prietenul meu Ionel Dinu. Principalul factor care a dus la acest deznodământ a fost generat de votul anti PSD.

Acesta este adevărul, că ne place sau nu. Ce a dus la acestă antipatie faţă de un partid care a câştigat alegerile parlamentare într-un mod categoric este marea întrebare pe care ar trebui să ne-o punem cu toţii. Personal am găsit mai multe răspunsuri la acestă întrebare.

1 Un program guvernamental susţinut politic de către alianţa PSD – ALDE despre care cred, aşa cum am mai spus de nenumărate ori, că este un program populist nesustenabil.

2 Modificarea legilor justiţiei plecând de la “minunata” Ordonanţă 13 prin  care PSD-ul a reuşit “performanţa” unei revolte populare şi încercarea de a o pune în practică  pe repede înainte, în aşa fel încât să treacă neobservată, dându-i o altă culoare, dar păstrându-i  forma.

3 Păstrarea în funcţii publice a unor oameni certaţi cu legea. Cel mai elocvent exemplu: Darius Vîlcov.

4 Nepotismul transformat în mod de viaţă al partidului. Soţi, soţii, copii, nepoţi, stănepoţi, amanţi sau amante angajaţi în administraţiile centrale sau locale, funcţie de cine se afla în spatele “rubedeniilor”, cu salarii de mii de euro pe lună. Contractele cu statul agreate de anumiţi oameni politici aflaţi la putere.

5 Aroganţa pe care o afişau prin aşa zişii purtători de cuvânt, gen Codrin Ştefănescu, care spuneau ori de câte ori aveau ocazia că fac ce vor fără să fie nevoiţi să dea socoteală nimănui pentru faptele lor pentru că au fost aleşi de popor şi deţin majoritatea parlamentară.

6 Toate acestea conjugate s-au întors împotriva lor ca un boomerang, fapt demonstrat la revoluţia de catifea din 10 august care a fost reprimată de partidele aflate la guvernare cu concursul jandarmilor.

Cam aceasta este imaginea  celor petrecute la nivel naţional.

Ce s-a întâmplat la Giurgiu cu ocazia aceloraşi alegeri europarlamentare.

PSD – 39,27%, PNL – 21,74%, ALDE – 13,07%, USR+PLUS – 11,57%, PRO România – 7,3%

Marele perdant în acestă situaţie este PSD Giurgiu care a pierdut 30% din voturi faţă de alegerile parlamentare, în condiţiile în care PSD-ul condus de Niculae Bădălău, Marian Mina fiind doar o anexă a acestuia, au beneficiat de aportul nemijlocit al primarior, al şefilor de deconcentrate aşa cum reise dintr-o publicaţie locală, al doamnei prefect care absolut todeauna a executat întocmai şi la timp dispoziţiile lui Bădălău. Singura instituţie care nu s-a lăsat controlată de PSD a fost poliţia giurgiuveană al cărui inspector şef, comisarul şef Cătălin Georgescu merită tot respectul nostru pentru că a ales să respecte legea în detrimentul unor favoruri efemere.

Nici aşa zisa luptă politică  nu justifică rezultatul dezastruos. PNL-ul giurgiuvean, un partid măcinat de luptele interne, creditat cu maxim  15 procente. ALDE, un partid nou, care a pierdut foarte multe voturi urmare a asocierii cu PSD. Alianţa USR+PLUS, un partid  fără oganizaţii, format din oameni tineri nepromovaţi. PRO România, un partid ce a apărut în urmă cu doar câteva luni.

Atunci de ce PSD-ul local a pierdut jumătate din credibilitate în faţa oamenilor ? Simplu: Aroganţa, grandomania liderilor, contractele cu statul obţinute de firmele de casă despre care au curs râuri de cerneală în presa naţională, lipsa locurilor de muncă, sistemul de sănătate precar care lasă de dorit din cauza lipsei dotărilor de specialitate şi nu în ultimul rând, “strădania” lui Bădălău de a scoate din partid oameni aducători de foarte multe voturi cum ar fi: Primarul Nicolae Barbu care în actuala campanie nu s-a implicat, deputatul Alexandru Andrei care a fost exclus din PSD şi deputatul Răzvan Cuc care a fost obligat să se înscrie într-o altă organizaţie din ţară.  Acestea sunt motivele reale pentru care oamenii nu au mai votat cu Bădălău şi camarila.

Ce a determinat diaspora să voteze masiv cu USR şi PNL ?

1 Lipsa locurilor de muncă bine plătite în ţară, fapt ce i-a determinat să ia calea pribegiei, să muncească prin ţări străine departe de familie.

2 Modificarea legilor justiţiei.

3 Reprimarea sângeroasă a manifestaţiei paşnice din 10 august.

4 Niculae Bădălău! Da, Niculae Bădălău! Este unul, dacă nu principalul motiv, din cauza căruia diaspora a dat un vot masiv anti PSD! Iată ce scrie g4media despre acest lucru:

“Votul diasporei a înclinat din nou balanța la alegerile din 26 mai. Românii plecați în străinătate au acordat vorul de încredere, într-o proporție fără precedent, opoziției, lăsând PSD-ul în offside.

După anunțul oficial al BEC, internauții au viralizat melodia în care, în august 2018, unul dintre liderii PSD, Niculae Bădălău (actual ministru al Economiei) apărea într-o filmare de la o petrecere alături de un lăutar care îi dedică versuri jignitoare la adresa românilor plecați la muncă în străinătate: ”Să vină diaspora / Că noi ne p…m pe ea”.

În ceea ce-i priveşte pe câştigători trebuie să fie foarte atenţi să nu se lase furaţi de beţia puterii. Trebuie să coştientizeze că nu au cine ştie ce merit. Cei care azi sunt victorioşi nu au câştigat urmare a prezentării vreunui program fezabil, nu au câştigat datorită meritocraţiei de care au dat sau dau dovadă membrii de partid. În USR şi PLUS sunt două săbii tari: Dan Barna şi Dacian Cioloş, or este bine ştiut că două săbii tari nu încap în aceeaşi teacă. În PNL trebuie urgent să se termine cu războiul intern. De asemenea liderii PNL, USR şi PLUS trebuie să fie foarte atenţi, pentru că mai mult ca sigur în laboratoarele PSD se va lucra la elaboararea unui plan prin care să destabilizeze colaborarea dintre cele trei partide .  Altfel,  acest rezultat obţinut doar pe votul anti PSD se poate întoarce oricând împotriva lor.

Acum când scriu acest articol pe toate canalele de ştiri se vorbeşte depre faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi jumătate cu executare …

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *