Canibalismul politic

Canibalismul politic

Centenarul a trecut aproape neobservat, dacă ţinem cont de semnificaţia extraordinară a acestui moment unic în istoria României. 100 de ani de la reîntregirea teritoriului României, bun câştigat prin jertfa înaintaşilor noştri. Orice ţară civilizată din lume ar fi făcut din acest an, plin de încărcătură emoţională, un an de sărbătoare naţională făcută în aşa fel încât românii să se poată bucura de faptul că jertfa înaintaşilor nu a fost zadarnică. Dar noi, dintr-un an, am avut doar o singură zi de comunism autentic marcată prin parade militare.

Sincer nici nu avea cum să fie altfel. Într-o ţară ai cărei locuitori în proporţie de peste 60% trăiesc la limita subzistenţei, într-o ţară în care bătrânii noştri care-au trudit în agricultură nu au bani de medicamente, într-o ţară în care sistemul medical este la pământ, sistem în care, cum bine spunea un tânăr politician  intri bolnav şi ieşi mai bolnav decât ai intrat, într-o ţară în care oamenii cu putere de muncă au plecat sclavi prin alte ţări, într-o ţară în care oamenii, în afară de promisiunile electorale nu se aleg cu nimic, chiar nu putea fi altfel sărbătorit centenarul decât printr-o formă antagonică cu secolul XXI.  

Azi este Sfântul Nicolae, cel care conform legendei aduce cadouri, bunătate şi căldură în sufletele oamenilor. Nu ştiu de ce, dar parcă ocoleşte România. La Giurgiu, judeţul cu cei mai mulţi votanţi pro PSD din ţară, salariaţii de la Protecţia Copilului spun că: “Pe fondul creşterilor salariale aşteptate, inclusiv în planul salariului minim, în DGASPC Giurgiu, nu se plătesc contribuţii de 5 luni şi salarii de două luni. În prag de sărbători, salariaţii ajung să îşi amaneteze obiectele pentru a plăti ratele, iar conducătorul instituţiei anunţă inclusiv riscul ca directia să devină nefuncţională în scurt timp.” Probabil ca să prevină o eventuală mişcare sindicală, mâine, 07 decembrie la CJ Giurgiu va avea loc o şedinţă de consiliu care are pe orinea de zi un singur punct, şi anume, rectificarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli. Prin această rectificare în fapt cred că  se doreşte să fie tăiaţi banii de la alte capitole  ca să poată fi plătite salariile pe cel puţin o lună. De unde putem trage concluzia că visteria s-a golit.

Chiar nu-mi pot explica ce blestem s-a abătut asupra României de majoritatea a oamenilor cinstiţi trăiesc din ce în ce mai prost, iar “şmecherii” se lăfăie cu banii furaţii. Şmecheri care, după o noapte de chiolhan cu icre de manciuria pe care le adapă cu whisky ţinut în butoie de stejar câţiva ani, apar dimineaţa în Parlamentul României cu cearcăne la ochi despre care spun că le-au căpătat urmare a nopţilor de nesomn în care se gândesc la binele amărâţilor de români ! Să fie oare acest blestem urmarea faptului că în zi Sfântă de Crăciun ne-am omorât conducătorul ?

Nu ştiu. Cert este doar faptul că zilnic asistăm la un canibalism politic fără precedent. Se pare că singura preocupare a politicienilor noştri inventaţi este aceea să se mănânce între ei. Şi nu spun că acest lucru ar fi ceva rău. Ba din contră.  Să se mănânce între ei până n-o să mai rămână picior de hoţ în Parlament. Să rămână doar cei care-şi respectă jurământul dat cu mâna pe Biblie şi Constituţa României atunci când au devenit parlamentari. Iar ceilalţi, hoţii şi lichelele,  să ne lase, să se ducă unde-a dus mutul iapa ca să-şi poată continua războiul legat de cine a furat mai mult. Poate doar aşa Bunul Dumnezeu îşi va mai întoarce faţa şi spre poporul român.

I.C.MANDU     

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *