BNR anunta APOCALIPSA pentru economia din Romania: ne PRABUSIM

BNR anunta APOCALIPSA pentru economia din Romania: ne PRABUSIM

Peste 500.000 de firme îşi vor închide porţile în următorii zece ani, din cauză că nu pot face faţă concurenţei şi altor factori de şoc din piaţă, potrivit unui studiu al Direcţiei de Stabilitate Financiară din BNR. Doar 58.000 de companii vor supravieţui, însă multe dintre acestea sunt multinaţionale.

Foarte puţine sunt firme care aparţin statului român sau sectorului privat autohton. Iar situaţia devine din ce în ce mai rea. Din cele 58.000 de firme supravieţuitoare, doar puţin peste 13.000 sunt cu adevărat performante, adică au avut profit mai mulţi ani şi nu sunt datoare vândute băncilor, informează Antena 3.

O altă veste proastă este că firmele performante provin din sectoare ale economiei care nu solicită inovaţii sau un nivel de cunoştinţe ridicat. Aproape 1.300 sunt prestatoare de servicii, iar alte 5.000 vin din sectoarele cu valoare adăugată mai mică.

Din cauza mentalităţii managerilor şi a puterii economice reduse, doar 134 de companii româneşti au intrat pe pieţele externe, arată studiul BNR. Astfel, investiţiile româneşti peste graniţă nu trec de 0,18% din PIB. Cifra este ruşinoasă dacă ne comparăm chiar şi cu Bulgaria, care a investit de 16 ori mai mult. Campioana zonei este Ungaria cu investiţii în afara graniţelor care ajung la 130% din PIB.

Stiripesurse.ro

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *