Barbu crede despre Bădălău şi Mina că au luat-o pe arătură…

Barbu crede despre Bădălău şi Mina că au luat-o pe arătură…

Conferinţa de presă a primarului Nicolae Barbu din 10 aprilie a scos în evidenţă ceea ce se vehiculează în presă de câteva zile şi anume faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina şi senatorul, Ministrul Economiei Niculae Bădălău condiţionează repartizarea către UAT-urile din judeţ a cotei de 7,5 din IVG ( Impozitul pe Venit Global ) obţinut la nivel naţional şi împărţit în mod egal pe toate cele 41 de judeţe, funcţie de rezultatul obţinut la alegerile europarlamentare. Suma alocată pentru fiecare judeţ este de circa 28.400.000 lei.

În continuare primarul vorbeşte despre întâlnirea pe care a avut-o la Bucureşti cu  reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi de la Ministerul Dezvoltării, ocazie cu care li s-a pus la dispoziţie o situaţia a bugetelor mai multor oraşe şi dinamica lor din anul 2017 şi până în prezent. Oraşul Giurgiu a avut o execuţie bugetară în anul 2017 de 141.930.000 lei , la 31 decembrie 2018 de 104.745.000 lei, iar la 31 decembrie 2019 prognozat 93.210.000 lei.

În anul 2019 faţă de anul 2017 bugetul primăriei Giurgiu a scăzut cu 34% pentru ca bugetul primăriei pe 2019 să scadă faţă de bugetul anului 2018 cu 11%.

Probabil aceste scăderi succesive sunt urmarea firească a creşterilor economice înregistrate de România în ultimii ani. Glumesc.

Printre altele primarul Barbu vorbeşte despre întâlnirea pe care au avut-o toţi primarii din judeţ cu preşedintele CJ Giurgiu Marian Mina şi cu preşedintele PSD Giurgiu Niculae Bădălău în luna februarie a acestui an când i s-a promis că îi va fi repartizată suma maximă, conform legii bugetului, de 12.000.000 lei. În luna martie a mai avut loc o şedinţă cu aceiaşi participanţi în urma căreia i s-a tăiat aproape jumătate din suma promisă, urmând ca primăria Giurgiu să primească o sumă cuprinsă între 6,3 şi 6,5 milioane lei, sumă despre care primarul Barbu a spus: Buni şi ăştia. 

Şi a venit ziua de 4 aprilie când s-a ţinut şedinţa CJ Giurgiu şi niciun UAT nu a primit niciun ban. Întrebat de un consilier judeţean de ce nu se repartizează banii către primării răspunsul dat  de preşedintele consiliului judeţean Marian Mina a fost unul cât se poate de “pertinent”, asta în viziunea celui  mai important om din judeţ: “ Pentru că aşa vreau eu “.  De aici a pornit şi nemulţumirea primarului Barbu, care din cauza acestui blocaj nu are buget şi totodată luând de bun sumele promise a angajat o serie de studii de fezabilitate necesare proiectelor aprobate în consiliul municipal.

Reacţia primarului Barbu vis-à-vis de acest blocaj a fost una cât se poate de dură la adresa preşedintelui CJ Giurgiu Marian Mina şi a preşedintelui PSD filiala Giurgiu Niculae Bădălău senator şi Ministru al Economiei.

“ Am aşteptat două zile după care l-am sunat pe domnul Bădălău şi mi-a spus că nu este treaba lui, că  să discutăm la nivel local cu domnul Mina. Eu vreau să spun un singur lucru: Atâta timp cât această repartizare este pur politică ce să vorbesc cu domnul Mina ?

Acum stau  şi-mi pun întrebarea : Măi oameni buni, or nu mai gândesc eu logic administraţie, ori oamenii aceştia au luat-o pe arătura politicii ? Nu pot să înţeleg cum poţi bloca un judeţ să nu dai banii pentru că aştepţi alegerile europarlamentare… Chiar aşa de rău a ajuns PSD-ul la Giurgiu ? Din partidul numărul unu pe ţară să le fie frică că nu vor câştiga alegerile ? Să blochezi banii către primari doar ca să vezi dacă primarii se implică să aducă voturi ? Este inadmisibil să blochezi dezvoltarea unui judeţ doar pentru că aşa vrei tu ! Dar cine eşti tu frate? Dar în acest caz nu Marian Mina este de vină. Niciodată nu a luat vreo decizie Marian peste cuvântul naşului. Nu mă refer la Naşul din Corleone, mă refer la naşul de cununie … “

Dacă până acum aveam o notă de scepticism legat de ce se vehicula prin presă, acum nu mai am nici o cât de mică îndoială. E clar că lui Bădălău îi este frică de ce rezultat va obţine la aceste alegeri. Din acest motiv a apărut şi teama că primarii l-ar putea trăda sătui de umilinţele la care sunt supuşi. Pentru siguranţa lui le-a blocat banii .Tot din acest considerent s-a luptat să o readucă pe  Nina Carmen Crişu în poziţia de prefect, despre care se ştie că-i execută toate ordinele. Un prim pas a şi fost făcut prin asmuţirea acesteia către unicului bastion rămas care i-ar putea încurca socotelile cu alegerile şi anume, inspectorul şef al IPJ Giurgiu, Cătălin Georgescu.

I.C.MANDU        

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *