Bani mai mulți pentru urmașii celor persecutați politic. Noi drepturi pentru victimele comunismului

Bani mai mulți pentru urmașii celor persecutați politic. Noi drepturi pentru victimele comunismului

Un proiect de lege inițiat de către deputatul Florin Roman prevede creșterea substanțială a sumelor reparatorii primite de către urmașii persoanelor persecutate politic în timpul regimului comunist, alături de lărgirea drepturilor de care beneficiază cei prigoniți înainte de 1989.

În momentul de față, creșterea indemnizațiilor pentru victimele prigoanei comuniste se făcea concomitent cu indexarea pensiilor, însă proiectul depus la Senat prevede ca majorările să fie proporționale cu creșterea salariului minim brut pe economie.

De asemenea, urmașii celor prigoniți politic ar putea primi indemnizații duble sau, în unele cazuri, chiar cvadruple.

Indemnizații duble sau cvadruple pentru urmașii celor persecutați

Florin Roman precizează că proiectul său de lege a fost elaborat în urma consultărilor cu Asociația  Foștilor Deținuți Politici din România” și a două asociații ale urmașilor acestora. Proiectul își propune să reducă „toate aspectele cu caracter discriminatoriu, care i-au afectat atât moral, cât și material, pe cei îndreptățiți să beneficieze de prevederile acestui decret-lege, cu mențiunea că diversele inechități au fost introduse în cuprinsul textului de lege încă de la momentul emiterii, în 1990.

În  momentul de față, cei care au făcut închisoare după 6 martie 1945 pe criterii politice, au fost deportați sau au luptat cu arma în mână împotriva regimului comunist primesc o indemnizație lunară de 700 lei pentru fiecare an de detenție, strămutare în alte localități, deportare în străinătate sau prizonierat, iar cei internați abuziv în spitalele de psihiatrie sau care au primit domiciliu obligatoriu au o indemnizație de 350 de lei pentru fiecare an de internare sau de domiciliu forțat.

Pe viitor, ele vor crește de  fiecare dată când va fi majorat salariul minim brut, cu același procent, dacă proiectul va fi adoptat de către Parlament.

În  ce privește urmașii acestor categorii, Decretul-lege 118/1990, în forma actualizată în 2020, stipulează că descendenții celui decedat, dispărut sau exterminat în timpul luptelor cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești, în timpul detenției, internării abuzive în spitale de psihiatrie, în timpul aplicării măsurii domiciliului obligatoriu, strămutării, deportării sau prizonieratului are dreptul la o indemnizație lunară de 500 lei.

Potrivit proiectului lui Roman, indemnizația va crește de patru ori, la 2.000 de lei, pentru urmașii celor au murit în detenție, în răscoale sau în timpul luptei armate anticomuniste și de două ori, până la 1.000 de lei pentru cei ai căror părinți au murit în timpul internării în spitalele psihiatrice sau în timpul domiciliului obligatoriu.

De asemenea, proiectul lui Roman stipulează că un copil născut după încetarea prigoanei îndreptate împotriva părintelui său va avea dreptul la o indemnizație reparatorie echivalentă cu 100% din indemnizația reparatorie de
care ar fi beneficiat părintele său decedat. Până acum, plafonul acestui tip de indemnizație era de 50%.

În plus, persoanele persecutate politic în timpul regimului comunist vor fi scutite de la plata impozitelor si taxelor locale. Până acum, această facilitate era lăsată la latitudinea autorităților locale. În plus, foștii persecutați politic se vor putea pensiona cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensioare.

Sursa: Hotnews.ro

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *