Anul 2018 se pare ca a inceput cu stangul … Medicii de familie nu mai elibereaza retete, trimiteri si concedii medicale din 3 ianuarie

Anul 2018 se pare ca a inceput cu stangul … Medicii de familie nu mai elibereaza retete, trimiteri si concedii medicale din 3 ianuarie

Medicii de familie nu mai eliberează rețete compensate. Medicii de familie anunță că, din 3 ianuarie 2018, nu vor mai acorda servicii medicale decontate de casele de asigurări, respectiv rețete, bilete de trimitere, concedii medicale până când solicitările lor vor fi luate în seamă de autorități.

Atât le mai lipsea oamenilor sărmani, oamenilor în vârstă cu pensii mici și copiilor care trăiesc în familii ale căror venituri nu depășesc salariul minim pe economie. Dreptul la sănătate, că în rest Dumnezeu cu mila!

Mărețul program de guvernare cu ajutorul căruia PSD-ul a câștigat alegerile din 2016 s-a ales praful și pulberea de el.

Mărirea salariilor cu 25 de procente s-a transformat într-o creștere salarială de maxim 3% prin trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Practic ce contribuții sociale suporta angajatorul către stat acum le suportă angajatul și de aici ioc creștere salarială!  Mărirea punctului de pensie s-a amânat pentru în vară. Iar prețurile cresc. De aici până la inflație a mai rămas mai puțin de un sfert de pas. Foarte îngrijorător este și faptul că dinspre Uniunea Europeană apar informații conform cărora absorbția fondurilor europene pe care le va efectua țara noastră, onor preocupării parlamentului și guvernului de modificare a legilor justiției, va fi egală cu jumătatea lui cinci când arătăm acest lucru cu degetele de la mâna stângă.

Ce cadou le aduce guvernul și medicii de familie oamenilor? Din punctul meu de vedre bine-ar fi ca acest cadou nemeritat de poporul roman să se ducă pe pustii cum spunea vecina mea coana Veta Dumnezeu s-o ierte.

Cred că medicii de familie în mare măsură au dreptate. Volumul de muncă foarte mare și birocrația cu care se confruntă  sistemul medical românesc sunt factori de stres majori. Spre sfârșitul anului 2017 sindicatele medicilor de familie au ieșit în stradă exprimându-și nemulțumirile și totodată doleanțele. Au spus la momentul respectiv reprezentanții sindicatelor că încă de la începutul anului 2018 medicii de familie nu vor mai încheia contracte cu Casa de Sănătate, că nu vor mai acorda consultații gratuite și  rețete compensate dacă nu li se va dubla valoarea punctului, cu alte cuvinte dublarea banilor plătiți medicilor de familie de către Casa de Sănătate.

Dur, extrem de dur comportamentul medicilor de familie, seamănă mai de grabă cu un șantaj al unei organizații mafiote decât cu o acțiune sindicală.

Minunatul nostru guvern la câte probleme are cu modificările aduse legilor justiției  a considerat că sănătatea românilor nu reprezintă pentru domniile lor vreo prioritate gândindu-se probabil că dacă români ar fi fost sănătoși, printre care mă număr și eu nu i-ar fi votat. Așa că dacă oricum suntem bolnavi ce mai contează! Oamenii sănătoși la cap, dar bolnavi la cur, nu au nevoie de consultații gratuite sau medicamente compensate, ei au bani nu stau la rând alături de sărăntoci. Ei se duc la clinici private și mai ales la cele din străinătate. Hemoroizii lor sunt  mai de soi și de regulă trebuiesc tratați cu niște limbi date de cei care-i pupă-n dosul ușii.

Dacă cu o mare parte dintre așa zișii politicieni care se zbenguie în haznaua plină cu plăcerile furtului, din cauza căruia își permit să ne privească cu un aer de superioritate doar pentru că ei și neamurile lor au furat și fură în continuare nu am să fiu în ruptul capului de acord, de această dată nu voi fi de acord nici cu medicii de familie care transformă o meserie nobilă într-o meseria sclavă banului. Nu vreau să cred că un medic nu va consulta un copil bolnav doar pentru faptul că părinții lui nu au bani. Nu pot să cred că un medic de familie nu-i va acorda rețetă compensată unui copil sau unui bătrân ale cărui zile sunt oricum numărate. Atunci să mă ierte Dumnezeu, dar nu cred că mai pot fi responsabil de faptele mele!

 Cred că până la urmă pe calea negocierilor se va găsi o cale de soluționare care să fie pe placul părților beligerante. Dacă nu … există posibilitatea ca oamenii să-și aducă aminte versurile lui Coșbuc care spuneau :

” N-avem puteri şi chip de-acum
Să mai trăim cerşind mereu,
Că prea ne schingiuiesc cum vreu
Stăpâni luaţi din drum!
Să nu dea Dumnezeu cel sfânt,
Să vrem noi sânge, nu pământ!
Când nu vom mai putea răbda,
Când foamea ne va răscula,
Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa
Nici în mormânt! ”

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *