ANRE inaspreste sanctiunile pentru nerespectarea reglementarilor pe piata de energie

ANRE inaspreste sanctiunile pentru nerespectarea reglementarilor pe piata de energie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) spune că va înăspri pedepsele pentru furnizorii care nu respectă condiţiile din piaţă, pentru a preîntâmpina repetarea unor situaţii precum cea de la începutul anului, când preţul energiei pe piaţa spot a OPCOM (bursa de energie) a urcat foarte mult.

“În prezent, ANRE are în vedere atât revizuirea cadrului de reglementare aferent pieţei de energie, cât şi înăsprirea sancţiunilor privind nerespectarea reglementărilor cu privire la piaţa de energie”, spun reprezentanţii ANRE.

La începutul anului, energia s-a tranzacţionat pe platforma spot la preţuri de peste 100 de euro pe MWh, în contextul în care media anului trecut a fost de 33 de euro.

La sfârşitul săptămânii trecute, ANRE a publicat lista titularilor de licenţă care nu şi-au respectat obligaţiile din contractele încheiate privind vânzarea cantităţilor de energie electrică tranzacţionate la începutul anului. Pe lângă Arelco Power, ANRE a menţionat Energy Distribution Services, KDF Energy, Alpiq RomIndustries şi Three Wings.

În urmă cu o lună, firmelor Arelco Power şi Arelco Energy le-au fost retrase licenţele pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, iar Arelco Power şi-a cerut insolvenţa.

“Începând cu data de 17.02.2017, locurile de consum din zona de activitate a operatorilor de distribuţie concesionari SDEE Transilvania Nord SA şi Distribuţie Energie Oltenia SA, aflate la data de 16.02.2017 în portofoliul Arelco Energy SRL au fost preluate de furnizorii de ultimă instanţă Electrica Furnizare SA şi CEZ Vânzare SA”, spune Agenţia.

Ceilalţi operatori de distribuţie concesionari, care se aflau în portofoliul Arelco Power, au fost preluaţi de Electrica Furnizare, Enel Energie Muntenia, Enel Energie şi CEZ Vânzare, după intrarea companiei în insolvenţă.

Arelco Power a avut în 2015, ultimul an pentru care există date publice disponibile, o cifră de afaceri de 724 de milioane de lei, un profit net de 10 milioane de lei şi un număr mediu de 22 de angajaţi. Compania este controlată, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, de Robert Neagoe şi de un offshore cipriot – Robledo Investments.

Furnizorul de energie Arelco Power a spus că motivele care au stat la baza acestui demers au fost, printre altele, problemele cu finanţarea, în condiţiile în care băncile nu au mai asigurat ajutorul financiar al societăţii, potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvenţă din 6 martie.

Trei dintre companiile amintite de ANRE, respectiv Arelco Power, Alpiq Romindustries şi Energy Distribution Services, au împreună o cotă de aproape 6% din piaţa concurenţială, în perioada ianuarie-noiembrie 2016, potrivit datelor ANRE.

Tot în ianuarie, şi Transenergo, al patrulea cel mai puternic trader de energie din România, şi-a cerut insolvenţa. Principala cauză care a determinat intrarea în insolvenţă a Transenergo COM, un business de peste 300 de milioane de euro, ar fi fost problemele în menţionarea finanţărilor bancare, potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvenţă.

“Pentru evitarea apariţiei oricăror speculaţii până la finalizarea analizelor pe care le avem în desfăşurare, nu putem face nominalizări (ale companiilor cărora ANRE vrea să le retragă licenţa – n. red.)”, spune ANRE.

În atribuţiile Agenţiei intră elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional în piaţa energiei electrice, termice şi gazelor naturale. Agenţia punctează că, din atribuţiile sale, face parte monitorizarea nivelului de transparenţă a preţurilor pe piaţa angro de energie electrică, împreună cu nivelul de concurenţă privind funcţionarea pieţei de energie electrică şi existenţa unor practici anticoncurenţiale care limitează libertatea contractuală.

În contextul preţurilor mari de tranzacţionare a energiei pe piaţa spot la începutul anului, ANRE spunea că explicaţia ar fi fost manipularea pieţei şi abuzul de poziţie de câţiva dintre traderii de energie.

Cifrele arată că anul trecut s-a tranzacţionat pe platforma spot a bursei de energie OPCOM o cantitate echivalentă cu aproape jumătate din consumul de energie, un procent enorm în contextul în care PZU (piaţa pentru ziua următoare) nu ar fi trebuit decât să regleze anumite dezechilibre fine.

Sursa  Ziarul Financiar

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *