Amenda de 725 de lei, chiar daca ai cauciucuri de iarna si lanturi! Daca nu stiti acest detaliu veti fi amendati

Amenda de 725 de lei, chiar daca ai cauciucuri de iarna si lanturi! Daca nu stiti acest detaliu veti fi amendati

Mulți șoferi nu știu asta, dar există o prevedere în Codul Rutier din 2019 prin care poliția poate să îți dea amendă, chiar dacă ai cauciucuri de iarnă și lanțuri. Suma nu este deloc mică, ajungând la 725 de lei. Mare atenție, mai alesă că meteorologii anunță că se circulă în condiții de iarnă în absolut toată țara.

România se luptă cu o iarnă în toată regula, aşa că participanţii la trafic trebuie să respecte regulile de circulaţie şi prevederile impuse de Codul Rutier în 2019.                                                                               

Potrivit legii din România, şoferii sunt obligaţi să aibă automobilul echipat cu anvelope de iarnă dacă circulă pe o şosea acoperită de zăpadă, gheaţă sau polei. În caz contrar, aceştia pot fi amendaţi şi pot rămâne fără certificatul de înmatriculare. Totuşi, poliţistul poate da amenzi şi dacă maşina este echipată cu astfel de anvelope.

 Foarte puţini şoferi români cunosc următorul aspect. Codul Rutier mai specifică un caz în care poliţistul rutier îţi poate reţine certificatul de înmatriculare şi îţi poate da o amendă de până la 725 de lei, chiar dacă anvelopele tale sunt de iarnă, scrie romaniatv.net.

Este cazul, de fapt, al oricăror anvelope, de vară, de iarnă, all-season, dacă acestea sunt uzate peste limita legală. Dar ce înseamnă limita legală a uzurii anvelopelor în România? Ei bine, această limită este aceeaşi ca şi în majoritatea ţărilor din Europa, Asia şi America de Nord, respectiv limita de 2/32 inch, mai precis 1,6 milimetri, impusă de legi care ţin de siguranţa rutieră, standardizate la nivel mondial.

Autoritatea mondială Federal Motor Vehicle Safety Standards (FMVSS) i-a obligat pe toţi producătorii de anvelope să încorporeze în anvelopele comercializate în Statele Unite şi Europa nişte martori de uzură. Aceştia sunt în număr de minimum 6 şi sunt, de fapt, nişte bare din cauciuc poziţionate între blocurile profilului de pe anvelopă. Martorii de uzură au, la toate anvelopele de pe piaţa, o înalţime de 1,6 milimetri.

În concluzie, limita minimă admisă menţionată în Codul Rutier este dată de martorul de uzură care este pe anvelopă. Deci dacă un agent de circulaţie te opreşte şi observă ca suprafaţa de rulare a anvelopei este sub limita legală dată de martorul de uzură, te poate amenda, conform Codului Rutier, art. 100, cu o amendă din clasa II, adică cu 4-5 puncte, ceea ce înseamnă până la 725 de lei. Plus măsura complementară de reţinere a certificatului de înmatriculare.

Sursa: Capital.ro

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *