ALEX ȘTEFĂNESCU – 6 noiembrie 1947 – 76 ani de la nașterea criticului și istoricului literar

ALEX ȘTEFĂNESCU – 6 noiembrie 1947 – 76 ani de la nașterea criticului și istoricului literar

„Istoria lui Alex. Ștefănescu este și o minunată carte-spectacol, un album cu scriitori, la a cărui realizare, desigur, contribuția esențială este a textului critic, foarte inspirat, dovedind înzestrare de prozator, capabil să-și inventeze și să-și susțină personajele, să le înțeleagă individualitatea și să le releve particularitățile.” (Ion Simuț)

Alex Ștefănescu este critic și istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1977. Contribuția sa principală, care l-a adus în centrul atenției lumii literare, este „Istoria literaturii române contemporane (1941-2000)”. În această lucrare, pentru care a primit premiul Uniunii Scriitorilor în 2005, autorul răspunde întrebării „Ce s-a întâmplat cu literatura română în timpul regimului comunist?”. Această analiză cuprinzătoare care include toți scriitorii importanți ai epocii, împreună cu multe alte volume și articole de critică și istorie literară, îl plasează pe Alex Ștefănescu printre cei mai importanți critici și istorici ai literaturii române, alături de George Călinescu, Eugen Lovinescu și Eugen Simion ori Nicolae Manolescu.

Alex Ștefănescu a fost redactor și redactor-șef al revistei „România literară”, fost membru al Consiliului de Administrație al TVR, autorul a peste 5.000 de articole de critică literară, publicate în presă. Nicolae Manolescu își amintește că „autorul ambițioasei „Istorii a literaturii române contemporane” s-a făcut de la început remarcat ca un harnic și omniprezent publicist”. La sfârșitul anului 1994, a înființat o editură particulară, „Mașina de scris”, condusă de soția sa, Domnița Ștefănescu.

De asemenea, este autor al piesei de teatru „Melania și ceilalți”, jucată la Teatrul „Fantasio” din Constanța în 1992, în regia lui Constantin Dinischiotu și la Teatrul de Stat din Arad în 1994, în regia lui Sabin Popescu. A scris scenariul pentru serialul de teatru TV în 12 episoade „Căsătorie imposibilă”, în regia lui Silviu Jicman, difuzat în 2000.

Foto: volume din colecțiile Secției Împrumut Carte pentru Adulți a Bibliotecii Județene „I.A. Bassarabescu” Giurgiu

Material realizat de Nedelcu Cristina, bibliotecar

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *