Adrian Anghelescu posibil candidat pentru primăria Giurgiu

Adrian Anghelescu posibil candidat pentru primăria Giurgiu

Pe comandantul de aeronavă Adrian Anghelescu l-am cunoscut cu ocazia alegerilor locale ce au avut loc în Giurgiu în anul  2016. Sincer, când am aflat că este candidat pe listele PNL pentru consilier local propus şi susţinut de Nicolae Florian, candidatul de atunci pentru funcţia de primar, am fost sceptic, plecând de la ideea preconcepută, în sensul că ce poate să facă pentru oraşul meu un om care nu a trăit alături de noi, care nu s-a confruntat şi nici nu are cum să se confrunte cu grijile majorităţii giurgiuvenilor, urmare a salariului generos şi bine meritat de pilot de avion, care nu a mâncat cum se spunea salam cu soia,  ba chiar l-am întrebat în băşcălie  cum va ajunge la şedinţele de consiliu local, va ateriza cu avionul în curtea primăriei sau va survola oraşul şi va sari cu paraşuta. Răspunsul lui m-a lăsat fără replica: Am să-mi planific zborurile în aşa fel încât să nu lipsesc de la şedinţele consiliului local şi să pot fi în mijlocul oamenilor de cel puţin două ori pe săptămână. Şi s-a ţinut de cuvânt.

Ştiu şi eu, la fel ca dumneavoastră, majoritatea giurgiuvenilor am înţeles că Adrian Anghelescu îşi doreşte să candideze pentru funcţia de primar al oraşului nostru. Tocmai din acest considerent am stat de vorbă cu el  încercâd să aflu, să aflăm, cine este şi ce poate să facă dacă ar ajunge primar.

Rep. După ce o viaţă de om pe care ţi-ai  petrecut-o între cer şi pământ ce te-a determinat să aterizezi cu picioarele pe pământ, în Giurgiu ?

A.A. Şti cum se spune. Te trage aţa. În Giurgiu m-am născut, aici am terminat liceul, aici, în acest oraş am legat cele mai multe şi frumoase prietenii. Tot aici, la adăpostul falnicilor castani după şoseaua Bucureşti, castani care din păcate nu mai sunt, mă plimbam cu prima mea prietenă, devenită iubită şi ulterior soţie. Aici am părinţii, socrii, neamurile şi prietenii adevăraţi şi ca să închei aici am rădăcinile.

Rep. Cum ţi s-a părut Giurgiu după o mai lungă absenţă.

A.A. Nu a fost niciodată o perioadă foarte lungă de absenţă din oraş. Veneam destul de des pentru că aici, aşa cum am spus şi uite cum mă obligi să mă repet, am rădăcinile. Poate sunt puţin frustrat dacă ţinem cont de prietenia dintre tatăl meu şi nea Luci Iliescu, dar după părerea mea Giurgiu din perioada mandatelor lui a suportat o schimbare în bine. Nu spun că nu se putea face mai mult. Poate şi ăsta este unul dintre motivele care m-au determinat să mă implic în politică, pentru că se poate şi giurgiuvenii merită mult mai mult.

Rep. Am înţeles. Dar hai să ne referim strict la perioada mandatelor domnului primar Barbu. Cum ţi se pare oraşul ?

A.A. Sincer mi se pare că lucrurile au scăpat de sub control. Cum spuneau bivolarii noştri, mi se pare că pune căruţa înaintea cailor. Domnul primar Barbu în primul rând ar trebui să ţină cont de ce îşi doresc giurgiuvenii şi nu de dorinţele dumnealui personale. A nu se înţelege că îl acuz de fapte ilegale, departe de mine gândul, vreau doar să scot în evidenţă faptul  că ordinea priorităţilor giurgiuvenilor sunt cu totul altele decât viziunile domnului primar.

Rep. Mai exact. La ce te referi ?

A.A. Aici v-aş răspunde printr-o întrebare. Credeţi cumva că giurgiuvenii ne-au ales pe noi, ca şi consilieri  să le mărim taxele şi impozitele ? Eu cred că nu. Am să vă dau un ultim exemplu. Executivul primăriei, în speţă domnul primar, a venit în cadrul consiliului local cu un proiect de hotărâre prin care solicită majorarea preţului la gunoiul menajer. Ei bine doar consilierii PNL s-au abţinut, în timp ce consilierii PSD şi cei de la ALDE au votat pentru majorarea taxei. Revin şi întreb: Pentru asta ne-a ales oamenii, ca să-i împovărăm cu noi şi noi taxe când mare parte dintre giurgiuveni trăiesc la limita pragului de sărăcie ? De aceea spun că dacă sursele şi resursele primăriei ar fi fost judicios cheltuite nu s-ar fi ajuns în situaţia să se mărească preţul la gunoi menajer. Şi crede-mă exemplele pot continua cu nemiluita.

Rep. Îmi aduc aminte o expresie dintr-o operă literară: ”Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu!“ La voi în partid se dă o luptă legată de cine să fie candidatul PNL pentru primar.

A.A. Voi, presa în general, distorsionaţi puţin adevărul. Este adevărat că până la ora când vorbim suntem trei care ne dorim să fim candidaţi din partea partidului pentru funcţia de primar, respectiv Mihai Matei, Marian Măroiu şi subsemnatul. Dar nu este adevărat că între noi se dă o luptă. PNL-ul este un partid viu, care are la bază meritocraţia. Urmează, aşa cum am mai declarat, să aibă loc un sondaj de opinie în rândul giurgiuvenilor comandat de PNL, iar primul clasat în dorinţa giurgiuvenilor de a-i reprezenta, acela va fi candidatul partidului.

Rep. Posibil. Dar sunt voci din PNL Giurgiu care spun despre Marian Măroiu că a furat startul.

A.A. Aparent aşa este, numai că lucrurile s-au schimbat odată cu venirea la conducerea partidului a domnului Dan Motreanu. Poate şi eu aş fi procedat la fel ca Marian Măroiu dacă fostul preşedintele partidului, domnul Marin Anton m-ar fi asigurat că eu voi fi candidatul partidului. Nu ştiu, am spus, poate. Acum avem libertarea de la conducere  să ne promovăm aşa cum considerăm până la efectuarea sondajului. Şi acum, ca să  nu par ceea ce de fapt nu sunt, cu siguranţă îmi doresc ca eu să fiu pe prima poziţie în sondaj, aşa cum cred că este normal ca fiecare dintre noi să-şi dorească acest lucru. Giurgiuvenii sunt cei care vor hotărî cine este cel care le inspiră mai multă încredere pentru viitorul lor şi al copiilor lor. Dar asta nu înseamnă că între noi se dă o luptă. Cum încercăm fiecare să ne facem imagine asta-i cu totul altă poveste.

Rep. Tu ai spus or de câte ori ai avut ocazia că primăria are datorii foarte mari. Eu cred că cel care candidează pentru fotoliul de primar trebuie să fie puţin nebun ca să aibă curajul să preia o primărie plină de datorii.

A.A. Da. Nebuniile la rândul lor sunt de mai multe feluri. Nebunia boală, şi nebunia frumoasă, cu ajutorul căreia îţi asumi să rezolvi lucruri ce aparent par de nerezolvat. Toţi pionierii din ştiinţă, tehnică, cercetare, descoperitori de noi alternative au fost cumva catalogaţi drept nebuni, dar nebunia lor a ajutat la dezvoltarea omenirii. Dacă despre o astfel de nebunie e vorba pot să mă declar puţin nebun. Eu cred că această situaţie grea, ba pot spune foarte grea, pe care o traversează primăria Giurgiu se poate rezolva printr-un management echilibrat, adaptat la situaţia primăriei, în aşa fel încât să nu împovărăm populaţia oraşului cu alte taxe şi impozite, dar şi să reuşim dezvoltarea oraşului. Acest lucru este posibil în condiţiile în care primarul are alături o echipă de consilieri foarte buni. Primarul nu este un atotştiutor, tocmai de aceea are nevoie de oameni de specialitate în imediata lui apropiere.

Rep. Care sunt argumentele în sprijinul afirmaţiilor tale, mă refer la soluţiile pe care le ai în vedere în ceea ce priveşte dezvoltarea oraşului şi ce vei face dacă nu vei ocupa prima poziţie în sondaj ?

A.A. Nu vreau să-ţi plictisec cititorii. Deja ne-am întins cam mult. Promit să îţi răspund la întrebare şi oricâte întrebări doreşti să-mi adresezi cu ocazia unei alte întâlniri.

Va urma

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *