8 SEPTEMBRIE, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A LITERATURII

8 SEPTEMBRIE, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A LITERATURII

„Literatura, ca orice artă, descoperă viaţa.”, afirma Ion Agârbiceanu. Cei care iubesc literatura pot descoperi adevărata putere a cuvântului. Pot atinge frumuseţile universale şi pot pătrunde în profunzimea lor, înţelegând că din cuvânt se revarsă lumina şi emoţia. Iubirea pentru cuvânt este iubire pentru frumos şi una dintre cele mai frumoase maniere de a explora lumea.

Beneficiile cititului sunt diverse și binecunoscute. În primul rând, literatura contribuie la îmbogățirea vocabularului, fără de care comunicarea devine săracă și ineficientă. Totodată, cititul dezvoltă gândirea, imaginația și oferă relaxare, fapt care ajută la evadarea din cotidianul stresant.

Criticul literar Victoria Fonari consideră că literatura are marea forță de a transforma personalitatea celui care într-adevăr își dorește să cunoască, să citească și să se dezvolte. În același timp, ea spune că, în prezent, cititori activi sunt în general elevii și studenții. Odată ce persoana își găsește un job, aceasta citește mai puțin sau chiar deloc.

„Copiii nu prea îi văd pe părinți citind. Lectura prezintă un moment educativ. Cartea este un punct de sprijin în toate începuturile noastre. Este bine când lectura este îmbinată cu plăcerea și nu este percepută ca un element al obligației”, a precizat Victoria Fonari.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Literaturii, vă readucem în atenție Concursul de poezie, eseu și povestire – „Județul Giurgiu în viziunea tinerilor: tradiții, obiceiuri, atracții turistice”, organizat de Biblioteca Județeană „I. A. Bassarabescu”, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Giurgiu, în perioada 15 iulie – 15 septembrie 2021.

Foto: expoziție tematică de carte cu volume aflate în colecțiile Bibliotecii Județene „I.A. Bassarabescu” Giurgiu

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *