În anul 1999, UNESCO a declarat data de 21 martie Ziua Internațională a Poeziei, această decizie fiind o recunoaștere a meritului oamenilor de litere, poeții, care au o contribuție însemnată în cultura, spiritualitatea și sensibilizarea omenirii.

Prin marcarea acestei zile se urmărește și susținerea acestei creații literare, prin editarea și promovarea poeziei.

În România, primele manifestări dedicate Zilei Internaționale a Poeziei au avut loc în anul 2005, Fundația Culturală „Orient Latin” fiind organizatoarea spectacolelor care au marcat acest moment.

În 2008, Asociația Culturală ADSUM organizează astfel de manifestări la Palatul Șuțu, iar în anii care urmează această zi este marcată mult mai amplu, la Biblioteca Națională a României și Palatul Național al Copiilor.

Începând cu anul 2009, tot mai multe asociații culturale, ligi și societăți ale scriitorilor din România organizează manifestări dedicate Zilei Internaționale a Poeziei.

Poezia este cea care transmite valorile unei culturi în cea mai sensibilă formă, exprimând spiritul creativ al minții umane.

De-a lungul timpului, poezia a fost prezentă în toate culturile, fiind mesagerul frumuseții și sensibilității sufletului omenesc.

Citate celebre despre poezie:

Poezia este muzica sufletului şi, mai presus de toate, a sufletelor mari şi sensibile –Voltaire

Poezia este căsătoria realităţii cu idealul, în sufletul poetului –Bogdan Petriceicu Hasdeu

Poezia – trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos – Mihai Eminescu

Poezia nu este numai artă: ea este însăşi viaţa, însuşi sufletul vieţii. Fără poezie omul nu s-ar distinge de neant –Nichita Stănescu

Poetul este delegatul veşnic al sufletului omenesc în simfonia spiritului universal –George Călinescu

Poezia are în sâmburele ei o divina naivitate, care se întâlneste în floare, în pasăre, în bucurie, în entuziasm – Tudor Arghezi 

Există poezie fără filosofie, dar nu există filosofie fără poezie – Tudor Vianu 

Adevaratele poezii încep acolo unde se sfârsesc pe hârtie – Octavian Goga 

Omul trebuie ca în fiecare zi să asculte un cântec, să citească un poem bun, să admire o fotografie reuşită şi dacă e posibil, să spună câteva cuvinte rezonabile – Johann Wolfgang von Goethe

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *