2016 vine cu scumpiri uriase pentru soferi. Revolutia RCA scoate oamenii in strada

2016 vine cu scumpiri uriase pentru soferi. Revolutia RCA scoate oamenii in strada

Dacă ai maşină, din ianuarie s-ar putea să plăteşti mai mult cu cel puţin 20% pentru asigurarea civilă obligatorie, fără de care nu poţi ieşi în trafic. Motivul? Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu le va mai permite asigurătorilor să vândă RCA în pierdere şi să recupereze diferenţa din alte categorii de poliţe, aşa cum au făcut până acum.

Concret, dacă cea mai ieftină poliţă RCA pentru o maşină din 2009, cu o motorizare de 1.800 cmc, a fost anul acesta 500 de lei, în 2016 cel mai mic preţ este de 680 de lei, iar cea mai scumpă poliţă RCA se va vinde cu 1.300 de lei. Majorarea tarifelor se va calcula în funcţie de vârstă, experienţă, dar şi domiciliul şoferului. Mai mult, unele companii au inclus în clasa de risc mare şi şoferii cu experienţă care au copii trecuţi de vârsta majoratului. Asigurătorii susţin că tinerii pot folosi maşinile părinţilor şi pot provoca numeroase accidente. “Având în vedere necesarul de capital cu care societăţile de asigurări vor trebui să contribuie pentru a putea susţine această piaţă care se află – ştim cu toţii – pe pierdere, cu siguranţă majorarea de capital se va regăsi în preţ”, explică brokerii de asigurări. În plus, companiile de asigurări nu vor mai putea acoperi pierderile suferite pe segmentul poliţelor RCA din veniturile obţinute pe alte categorii de asigurări. Tarifele RCA au crescut deja cu până la 200% în unele cazuri, situaţie generată de falimentul celei mai mari companii de asigurări, Astra.

Circa 7.000 de şoferi protestează astăzi în Bucureşti

Tot de la 1 ianuarie, companiile de asigurări trebuie să aplice standardele financiare cerute de Comisia Europeană. Adică trebuie să pună deoparte mai mulţi bani pentru plata daunelor. Asta va pune şi mai mare presiune pe firmele care vor încerca să facă rost de o parte din finanţare prin scumpirea asigurărilor. Sfatul brokerilor este să cumpăraţi poliţe pentru un an întreg, de preferat până la sfârşitul anului. Nemulţumiţi de noile preţuri ale poliţelor RCA, şoferii mijloacelor de transport în comun vor protesta, astăzi, în centrul Bucureştiului, cu mii de autobuze, autocare taxiuri şi autocamioane de marfă. Ei cer un cost al primei RCA suportabil, eliminarea supraaccizei şi modificarea legii care îi obligă să achite drepturi de autor pentru muzica ambientală din autobuze. Protestul se va desfăşura între orele 9.30 şi 15.00, în faţa sediului Guvernului României.

Top 10 cei mai reclamaţi asigurători

În timp ce parcările service-urilor auto sunt pline de maşini care aşteaptă să fie reparate, la ASF curg râuri de plângeri.RTEmagicC_2c5719.jpg

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *