20 septembrie în istorie

20 septembrie în istorie

În această zi, în anul 1459 a avut loc prima mențiune documentară a cetății Bucureștilor, într-un hrisov al lui Vlad Țepeș, domn al Ţării Româneşti. Acesta era redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești.

În acest hrisov, Vlad Tepeș întărea lui Andrei cu fiii săi, lui Iova, lui Drag şi unui al patrulea, al cărui nume nu se mai poate citi, proprietatea lor, scutindu-i totodată de dări şi „slujbe”.

Legenda spune ca București a fost fondat de un oier pe nume Bucur, însă conform altei variante, mai probabilă, actuala capitală a României a fost întemeiată de către Mircea cel Bătrân la sfârșit de secol XIV.

1519 Începe expeditia in jurul lumii a lui Fernando Magellan, navigator portughez aflat în slujba regelui Spaniei; flota era compusă din cinci corăbii. A fost primul european care a navigat în Oceanul Pacific și primul care a condus o expediție în jurul lumii.

1702 Este inaugurat Palatul de la Mogoşoaia, aşa cum stă scris pe pisania din foişorul de pe latura de răsărit a clădirii.

1850 Apare la Paris, „România viitoare”, revistă politică sub redacţia unui grup de exilaţi români care, după înăbuşirea Revoluţiei române de la 1848, au fost obligaţi să trăiască în Franţa.

1862 Se inaugurează cursurile Şcolii Militare de la Bucureşti în prezența domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

1913 Se dispută primul meci oficial de rugby din ţara noastră.

1918 Se constituie, la Paris, „Consiliul Naţional al Unităţii Româneşti”. Acest organ reprezentativ al României a desfăşurat o intensă activitate în favoarea idealurilor de unitate naţională (preşedinte – Take Ionescu; vicepreşedinţi – Vasile Lucaciu, Octavian Goga).

1940 Începe procesul de evacuare a populaţiei din teritoriul cedat Bulgariei (Cadrilaterul) în urma tratatului de la 7 septembrie 1940, procesul avea să se încheie la 1 octombrie 1940.

1946 Se desfășoară prima ediție a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes; primele filme prezentate au fost „Diligenţa” în regia lui John Ford, „Regula jocului” de Jean Renoir şi „Cavalerul fără spadă” de Frank Capra.

1968 Se inaugurează Uzina de Autoturisme de la Piteşti, prima de acest gen din România.

1974 Are loc inaugurarea oficială a drumului naţional „Transfăgărăşan”, magistrală cu o lungime de peste 90 de kilometri, situată la o altitudine de 2.040 de metri. Aceasta străbate Munții Carpaţi și unește județele Argeș și Sibiu.

Transfăgărășan, supranumit „Drumul printre nori”, a fost construit între anii 1970 și 1974

1980 Începe primul război din Golf, între Irak şi Iran, care avea să se încheie opt ani mai târziu. Irakul denunţa Acordul de la Alger din 1975, revendicând unele teritorii ; în conflictul iraniano-irakian au murit peste un milion de oameni.

1990 Osetia de Sud îşi declară independenţa faţă de Georgia.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *