20 noiembrie, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DREPTURILOR COPILULUI – „E timpul să ne reimaginăm o lume mai bună pentru fiecare copil!” (UNICEF)

20 noiembrie, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DREPTURILOR COPILULUI – „E timpul să ne reimaginăm o lume mai bună pentru fiecare copil!” (UNICEF)

Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, sărbătorită în fiecare an la data de 20 noiembrie, Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu aduce în atenția cititorilor săi, printr-o expoziție organizată la Sala de lectură, importanța ocrotirii și susținerii tuturor copiilor, precum și cea a protejării lor împotriva abuzurilor sau a neglijenței. Prin prioritizarea drepturilor fundamentale ale copiilor și respectarea acestora, putem contribui la construirea unui viitor mai bun, căci ei sunt „arhitecții” care pot schimba lumea de mâine, transformând-o, prin inocența lor, într-un loc mai sigur.

În data de 20 noiembrie 1989, a fost semnată Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, această zi devenind Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. În țara noastră, Convenția ONU a fost ratificată, în data de 28 septembrie 1990, prin Legea nr. 18/1990, prevederile Convenției stând la baza elaborării tuturor legilor ulterioare cu privire la protecția copiilor din România. Conform legislației interne și internaționale, copiii trebuie să se bucure de drepturile și libertățile recunoscute tuturor ființelor umane, dar și de drepturi și libertăți speciale, ce rezultă din vulnerabilitatea și particularitățile vârstei lor. Fiecare adult și fiecare copil trebuie să cunoască aceste drepturi și să fie informat pentru a evita eventualele situații de încălcare a lor: dreptul la viață; dreptul la un nume, o cetățenie, o familie; dreptul de a fi egal; dreptul de a-și exprima liber ideile; dreptul la îngrijire medicală; dreptul la educație; dreptul la joacă și timp liber; dreptul de a fi protejat împotriva oricărei forme de violență, abuz, neglijare sau exploatare.

Surse:                                                        

– MAVRODIN ZLĂTESCU, Irin. „Drepturile copilului şi tânărului”. București: Institutul Român pentru Drepturile Omului, 1998;

Foto: volume din colecțiile Bibliotecii Județene „I.A. Bassarabescu” Giurgiu

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *