20 de ani de la înființarea Wikipediei în limba română – recunoaștere și premii pentru Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu
O nouă provocare pentru Biblioteca Județeană! Luna aprilie este dedicată unei noi campanii Wikipedia, ce se desfășoară la nivel internațional. Din partea României, organizatorii campaniei sunt Elena Damian (Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu) și Delia Pantea, de la Biblioteca Județeană din Bihor. Campania „Cartea și Cititorul ei” are drept scop crearea de articole și îmbunătățirea celor deja existente despre cărți din domenii diferite. Iar bibliotecarii au toate resursele la îndemână, așadar suntem cei mai potriviți pentru această misiune. Este o campanie de creștere a conținutului de calitate despre cărți, opere literare și povestiri orale în Wikipedia, Wikidata, Wikimedia Commons, Wikibooks și Wikisource.
Luna martie a adus o mare bucurie bibliotecii noastre, prin recunoașterea meritelor în urma colaborării cu WMROMD (Wikimedians of Romania and Moldova).
În perioada 1-14 martie WMROMD a organizat concursul de editare de articole despre personalități feminine din România și Moldova.
Premiul pentru cele mai multe articole noi a fost obținut de Elena Damian, bibliotecar la Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu, pentru crearea a 11 pagini noi: Marina Almășan, Petra Șerbănescu Tănase, Victoria Furcoiu, Lucia Ileana Pop, Silvia Grosu Jelescu, Ivanca Olivotto, Smaranda Oțeanu-Bunea, Mariana Pinciu Iacob, Carmen Dobrescu, Doina Ioanid, Miruna Vlada.
La campanie au participat utilizatori din întreaga țară, cu rezultate notabile: 81 de editări pe Wikipedia realizate pe 63 de pagini Wikipedia și 17 pagini noi.
De asemenea, în perioada 17-19 martie, s-a desfășurat la Brașov Întâlnirea Wikipedia și proiectele surori, organizată de Wikimedians of Romania and Moldova (WMROMD) și Institutul de Cercetare Făgăraș. Evenimentul a marcat aniversarea a 20 de ani de la înființarea Wikipediei în limba română, precum și finalizarea cursurilor online de editare articole pe Wikipedia. Biblioteca Județeană Giurgiu a fost reprezentată de Elena Damian.
Începând cu luna octombrie 2022, Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu s-a implicat în proiectul de editare articole pe Wikipedia și a participat activ la cursurile organizate on-line. Vom continua activitatea în acest sens și vom promova cultura locală, evenimentele deosebite organizate la bibliotecă și personalitățile giurgiuvene.