19 Septembrie în istorie

19 Septembrie în istorie

Pe data de 19 septembrie, de-a lungul timpului, au avut loc tot felul de evenimente istorice care au schimbat lumea.

1783 – La această dată a fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald. Dispozitivul a fost construit de frații Montgolfier și a avut la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie. Balonul cu aer cald a aterizat fără probleme, demonstrând în felul acesta că și alte vietăți pot suporta înalțimile, nu numai păsările.

1863 – În această zi a avut loc bătălia de pe Chickamauga, în timpul Războiului Civil American, iar armata confederată a oprit avansul unioniștilor în nord-vestul Georgiei.

1870 – În acest an armata prusacă a pornit „Asediul Parisului”, care va dura 135 de de zile.

1893 – Femeile din Noua Zeelandă au primit drept de vot.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trupele naziste au cucerit capitala Ucrainei, Kievul.

1946 – La această dată a luat naștere Consiliul Europei în urma unui discurs ținut de Winston Churchill la Universitatea din Zürich.

1982 – Un moment istoric pentru lumea online, după ce Scott Fahlman a postat pentru prima dată emoticoanele 🙂 și 🙁 într-un mesaj.

1985 – Din păcate, la această dată a avut loc un cutremur devastator, de 8,1 grade pe scara Richter în orașul Mexico, din Mexic. Potrivit datelor oficiale, peste 9.000 de oameni au murit, 30.000 au fost răniți și alti 95.000 au rămas fără locuință.

2011 – A murit Johnny Răducanu. Acesta a fost un cunoscut muzician de jazz. Artistul a trăit 79 de ani. Potrivit Wikipedia.org, Johnny Raducanu, pe numele său real Răducan Crețu, s-a născut într-o familie de romi cu tradiții muzicale de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petrea „Crețul” Șolcan. Johnny s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, încă de la 19 ani. A făcut studii muzicale la Iași și Cluj, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București (clasa contrabas, 1953-1956). Îndrumător activ al tinerei generații, Johnny Răducanu a fost considerat un veteran al muzicii românești de jazz.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *