14 septembrie 2020. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. E cruce roșie

14 septembrie 2020. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. E cruce roșie

Ca în fiecare an, credincioșii din România sărbătoresc pe 14 septembrie Înălțarea Sfintei Cruci (Ziua Crucii)  cea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Este a doua sărbătoare importantă din noul an bisericesc după Sfânta Maria Mică și cea mai veche închinată cinstirii lemnului sfânt.

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

În popor, această sărbătoare se mai numeşte şi Ziua Crucii. Încă din cele mai vechi timpuri se spune că data de 14 septembrie vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Există și nenumărate superstiții pe care credincioșii au grijă să le respecte cu sfințenie.

Conform tradiţiei populare, de ziua Crucii se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele şi plantele ce au fost lăsate la lumină în primăvară.

În lumea satelor încă se mai crede că, în această zi, şerpii, înainte de a se retrage în ascunzişuri, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o piatră nestemată, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor”, au explicat specialiştii în Etnografie şi Folclor din cadrul Muzeului Dunării de Jos Călăraşi.

De asemenea, preotul sfinţeşte în această zi via şi butoaiele de vin, pentru ca gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. Strugurii din ultima tufă de vie trebuie păstraţi ca ofrandă pentru păsările cerului, motiv pentru care se numesc în limbaj popular strugurii lui Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

În serile culesului, podgorenii obișnuiesc să facă focuri din viţă uscată, în jurul cărora petrec cu mâncare, băutură şi muzică. Pe 14 septembrie, la biserică se sfinţesc busuiocul, menta, măghiranul şi cimbru, considerate plante magice.

Acestea îi apără pe credincioşi de diverse boli, dar veghează şi asupra păsărilor şi animalelor din ogradă. Cât despre monedele sfinţite de Înălțarea Sfintei Cruci, ei bine, se spune că acestea aduc belșug și spor în toate, cu condiția să fie păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *