1 februarie a fost ziua în care membrii fondatori ai Platformei Social Liberale s-au întâlnit cu giurgiuvenii

1 februarie a fost ziua în care membrii fondatori ai Platformei Social Liberale s-au întâlnit cu giurgiuvenii

Sâmbătă, 1 februarie, la Ateneul Bălănescu din Giurgiu într-o sală plină cu simpatizanţi sau curioşi, majoritatea foşti PPDD-işti reactivaţi de Daniela Preda, Mirela Motrici şi Mariana Teodorescu a fost lansată Platforma Social Liberală ai cărei membrii fondatori sunt Alexandru Coita şi Ilan Laufer. Felul în care îşi fac campanie electorală este ceva  nou pentru noi, dar foarte vechi în Statele Unite ale Americii. Cu toţii am văzut prin filme cum înaintea alegerilor senatorii americani colindă tot districtul unde sunt arondaţi în autobuze împreună cu staff-ul de campanie.

În sala Ateneului din Giurgiu modul lor de a-şi prezenta programul electoral  crează impresia că asităm la o scenetă modernă în care actorii interacţionează cu publicul. Statul cu mâna în buzunar, spontaneitatea conversaţiei trecând de la prezentarea programului la “un moment să-i transmit soţiei un mesaj ca să-i mulţumesc  pentru …“ prin acest comportament tinerii politicieni vor să creeze impresia că sunt stăpâni pe situaţie, că ei sunt cei care stabilesc regulile jocului. Un ochi format simte regia şi din păcate atât regizorul cât şi actorii sunt începători. Tineri fiind au timp să îşi perfecţioneze jocul scenic. Ca o părere personală îi sfătuiesc să nu mai stea niciodată cu spatele la public. Sunt convins că dacă i-ar cere părerea maestrului Mircea Diaconu le-ar spune că un actor, din respect pentru public, niciodată nu întoarce spatele spectatorilor şi nu este într-un continuu du-te vino de la un capăt al scenei la altul. Sunt multe de spus dar cu siguranţă au pe cineva care să-i îndrume legat de gestică, mimică şi mişcare scenică.

Despre programul prezentat nu pot spune decât că este unul care place să fie auzit. Cui nu-i place  ca salariul minim să fie de 1.500 euro? Cui nu-i place să circule pe autostrăzi  ? Cine nu vrea un învăţământ performant ? Cine nu îşi doreşte un sistem medical modern ?  Cine nu ar fi de acord ca cei plecaţi din ţară să se întoacă acasă cu salarii care să-i motiveze şi cu posibilitatea cumpărării de locuinţe în urma unui program intitulat case pentru cei din diaspora cu credite bancare obţinute fără garanţii ? Cine nu îşi doreşte să trăiască într-o  Românie verde şi curată ? Nu ştiu în schimb câţi şi-ar dori reintroducerea obligativităţii efectuării stagiului militar, fie el şi plătit, sau schimbarea imnului naţional, motivând ei că nu se mai potriveşte cu vremurile pe care le trăim.

Problema reală a promisiunilor lor este legată de predictibilitate. Sunt sau nu sunt predictibile aceste proiecte? Cu părere de rău eu cred că nu sunt realizabile aceste proiecte, mai ales că România alături de întreaga Europă, conform  statisticilor economice, începând din acest an va fi nevoită să traverseze o criză economică majoră. Mai mult decât atât ca să îşi poată pune în aplicare măsurile extraordinar de bune, dar în condiţiile actuale nesustenabile, ar trebui să câştige în mod clar alegerile locale şi parlamentare ca să-şi facă propriul guvern. Ori … să admitem ideea că vor reuşi să intre în parlament, şi  dacă ne uităm mai atent la sigla platformei lor, observăm că se pot alia atât cu liberalii lui Coita, cât şi cu socialişti lui Laufer.  Chiar şi aşa vor fi un partid balama fără cine ştie ce putere decizională.

Dar spre deosebire de politicienii care s-au tot perindat la conducerea ţării eu personal am încredere în tineri.  Entuziasmul promisiunilor lor îl pun pe seama tinereţii şi a exuberanţei specific vârstei lor şi nu pe încercarea de a ne minţi ca pseudo politicienii de până acum. Sunt absolut convins că în toate partidele există oameni tineri care doresc să schimbe în bine soarta ţării. Legat de PSL, cred că aceşti tineri pot  realiza o performanţă asemănătoare cu ceea a PPDD-ului.

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *