Ziua Brancusi 2017. Pe 19 februarie amintim memoria marelui sculptor Constantin Brancusi

Ziua Brâncuși 2017 este sărbătorită pe 19 februarie pentru a doua oară, ca sărbătoare națională ce amintește de ziua nașterii marelui sculptor român, respectiv 19 februarie 1876.

Cum va fi marcată Ziua Brâncuși 2017

Ziua Brâncuși 2017 va fi marcată în întreaga lume prin expoziţii de fotografie, conferințe, spectacole de teatru şi proiecţii de filme dedicate sculptorului român.

De asemenea, marți, 21 februarie 2017, la sediul Institutul Cultural Român, din Capitală, va avea loc o masă rotundă pe marginea volumului Tratat de hermeneutică a sculpturii abstracte de Matei Stîrcea-Crăciun, publicat la Editura „Brâncuşi” din Târgu Jiu, potrivit bucurestifm.ro.

La Paris, ICR va organiza manifestarea „Brâncuși secret: Omul, în umbra Artistului”, miercuri, la sediul Ambasadei României în Republica Franceză. Evenimentul va debuta cu proiecția filmului ȚÎn căutarea tatălui”, în regia lui Ionuț Teianu, urmat de o dezbatere cu regizorul și Doina Lemny, specialist recunoscut în opera lui Brâncuși.

La New York evenimentul „BRÂNCUȘI: The Visionary” „BRÂNCUȘI: Vizionarul”, organizat la sediul ICR, a avut-o oaspete de onoare pe Doina Lemny, curator la Musée National d’Art Moderne din Paris, de care aparține și celebrul „L’Atelier Brancusi”.

Ziua Brâncuși 2017. Mesajul Ministerului Afacerilor Externe

Cu ocazia Zilei Brâncuși, Ministerul Afacerilor Externe a făcut a transmis un mesaj public.

Considerat „părintele sculpturii moderne”, Constantin Brâncuși este o personalitate emblematică a culturii române, inspirând generații de sculptori din întreaga lume, prin contribuția determinantă la înnoirea viziunii artistice în sculptura contemporană. Concepţiile şi lucrările sale au avut o influenţă majoră asupra curentelor artistice din secolul al XX-lea şi până astăzi, reprezentând, în acelaşi timp, o reinterpretare a arhetipurilor, tradiţiilor şi miturilor româneşti.

Anul 2017 are o triplă semnificaţie pentru promovarea personalităţii şi operei brâncuşiene. Astfel, pe 16 martie vom comemora 60 de ani de la trecerea sa la cele veşnice. În acest an şi anul viitor – anul Centenarului Marii Uniri – marcăm cei 80 de ani de când Brâncuşi a lucrat la realizarea ansamblului monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, omagiu adus soldaţilor români care s-au jertfit pentru realizarea unităţii de neam şi ţară în Primul Război Mondial, ansamblul fiind inaugurat pe 27 octombrie 1938. De asemenea, pe 15 iunie se vor împlini 40 ani de la inaugurarea „atelierului lui Brâncuși”, reconstituit în 1977, într-o clădire separată lângă Centrul Cultural Pompidou.

În acest an special pentru memoria marelui sculptor, numeroase ambasade, oficii consulare și institute culturale românești în străinătate organizează evenimente de marcare a Zilei Brâncuși: proiecții de filme documentare, conferințe, expoziții de fotografie a operei brâncușiene, recitaluri de muzică sau poezie. Evenimentele organizate au ca obiectiv readucerea în atenţia publicului larg, a specialiştilor, a iubitorilor de artă şi ai României, originalitatea şi, în acelaşi timp, universalitatea creaţiei brâncuşiene, apartenenţa sa la patrimoniul cultural al umanităţii”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Propunerea ca 19 februarie să fie Ziua Brâncuși a venit pe 2 februarie 2015 din partea scriitorului Laurian Stănchescu, președintele Fundației Ideea Contemporană.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost inițiată de mai mulți parlamentari PSD, PC, UNPR, PNL, PP-DD și independenți. Potrivit Agerpres, în expunerea de motive, inițiatorii susțineau că declararea datei de 19 februarie drept „Ziua Brâncuși” — sărbătoare națională legală lucrătoare ar reprezenta „o reparație morală față de refuzul și umilirea sculptorului de către statul român atunci când a vrut să doneze toată opera sa poporului nostru”.

„Constantin Brâncuși ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din națiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuși să declarăm ziua lui de naștere sărbătoare națională. (…) Această inițiativă onorează spiritul nostru și în același timp arată dragostea și recunoștința noastră față de valoarea lui Brâncuși”.

Propunerea legislativă a fost inițial respinsă de Plenul Senatului, Comisia pentru cultură motivând că „a institui prin lege o nouă sărbătoare națională, în condițiile în care există deja o Zi a Culturii Naționale în cadrul căreia pot fi omagiate toate personalitățile culturii române, ar putea duce lucrurile în derizoriu”.

Proiectul legislativ a fost, însă, adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, la data de 4 noiembrie 2015, iar președintele Klaus Iohannis a promulgat, la 27 noiembrie 2015, legea prin care data de 19 februarie este declarată Ziua Brâncuși ca sărbătoare națională.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *