Zi importanta pentru crestini! Astazi se sarbatoreste Adormirea Sfintei Ana

Adormirea Sfintei Ana este pomenita in calendarul crestin ortodox pe 25 iulie in fiecare an. Sfanta Ana este mama Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, care s-a facut bunica dupa trup a Mantuitorului Hristos.

Sfanta Ana facea parte din neamul lui Levi, fiica a Mariei si a preotului Matan. Ei au avut trei fete: Maria, Sovi si Ana. Maria se casatorise la Betleem si a nascut-o pe Salomeea moasa, Sovi s-a casatorit tot la Betleem si a nascut pe Elisabeta, mama Sfantului Prooroc si Inaintemergator Ioan Botezatorul, iar Ana s-a casatorit in Cana Galileei si a nascut-o pe Fecioara Maria, Nascatoarea de Dumnezeu.

Preotii o pomenesc in bisericii pe Sfanta Ana, iar crestinii, desi nu tin cu randuiala aceasta sarbatoare, respecta in anumite zone cateva traditii si obiceiuri interesante. Iata ce nu ai voie sa faci astazi:

  1. Nu ai voie sa lenevesti ori sa te culci devreme caci oamenii puturosi nu vor avea noroc in fata lui Dumnezeu. De asemenea, daca esti solicitat intr-o munca mai dificila, nu spune nu din prima fara sa incerci sa te apuci de treaba.
  2. Ai voie sa speli haine dar numai dupa ora 12, dupa terminarea slujbei din biserica.
  3. Nu uita sa dai de pomana alimente celor sarmani. Pentru ca este o zi care aminteste de adormirea mamei celei mai sfinte dintre sfinti, astazi ne amintim si de cei trecuti in nefiinta din familie. Aprinde o lumanare pentru ei si spune o rugaciune.
  4. In anumite zone din Ardeal, bunicii sau cei batrani ung fruntile copiilor cu apa sfintita facand semnul sfintei cruci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *