VIN PUHOAIELE? Dunarea va fi in crestere, iar digurile pot ceda!

Debitul fluviului Dunărea, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), va fi în creştere în următoarele 24 de ore, până la 5.900 metri cubi/secundă, cu 600 metri cubi/secundă peste media multianuală a lunii februarie, se arată în prognoza de specialitate, publicată, duminică, de Institutul Naţional de Hidrologie a Apelor (INHGA).

Hidrologii menţionează că, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Galaţi şi relativ staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea.

În ceea ce priveşte debitul râurilor, până luni dimineaţă, la ora 7,00, se estimează că acestea vor fi, în general, în scădere, cu excepţia cursurilor inferioare ale Mureşului, Vedei şi Argeşului, unde vor fi în creştere prin propagare.

De asemenea, pe râurile din Banat, cele din Dobrogea şi din bazinele hidrografice Buzău, Putna, Rm. Sărat, Trotuş, Bârlad şi Prut, debitele vor fi staţionare. Creşteri moderate ale debitelor se pot semnala pe unele râuri mici din zonele de munte, ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă.

Formaţiunile de gheaţă se vor menţine fără modificări importante pe râurile din bazinele hidrografice Siret şi Prut şi în restrângere, respectiv diminuare pe celelalte râuri, iar nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub Cotele de atenţie, se precizează în prognoza INHGA, citată de Agerpres.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *