Valentine’s Day, sarbatoarea iubirii! Legende si traditii de Sfantul Valentin

Valentine’s Day sau Ziua Indragostitilor este o sarbatoare care provine din traditia occidentala si se sarbatoreste pe 14 februarie.

Inimioare rosii, fundite roz, bomboane ambalate frumos, cina la lumina lumanarii, ursuleti de plus, felicitari, declaratii siropoase si alte dulcegarii dintre cele care fac bine sufletului dornic de iubire, sunt cateva elemente specifice Sfantului Valentin, protectorul iubirii.

Chiar daca Valentine’s Day a venit in Romania pe filiera occidentala si este acuzata de superficialitate, radacinile ei merg mult in timp.

Legenda Sfantului Valentin

Legenda spune ca Valentin era un preot roman martirizat in timpul persecutiei lui Claudius al-II-lea ( Claudius cel Crud), in anii 269-270 d.c.

Claudiu al II-lea era un luptator indarjit si avea multe razboaie, motiv pentru care isi dorea o armata puternica. Acest lucru era mai greu de realizat, avand in vedere ca majoritatea barbatilor romani nu vroiau sa mearga in lupta.

Imparatul s-a gandit ca, in locul luptei, barbatii preferau sa stea acasa cu sotiile si copiii lor si, in consecinta, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldatii din Roma sa nu se mai poata casatori.

Valentin, care era un preot crestin, credea ca dreptul oamenilor de a sa casatori era dat de Dumnezeu, iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzica.

El a casatorit in secret cupluri, cununiile fiind facute in locuri secrete, pentru a nu putea fi gasit de imparat.

Sfantul Valentin casatorea, in secret, cuplurile indragostite

Intr-un final, Claudiu l-a gasit pe Valentin si l-a arestat. Lui Claudiu i-a placut personalitatea lui Valentin, considerand ca este un om tanar si intelept.

L-a incurajat sa renunte la crestinism si sa devina un soldat  roman. Cand Valentin a refuzat, a fost intemnitat si condamnat la moarte. Pana in ziua executiei, el a trimis scrisori de adio catre prietenii sai si le-a semnat scriind “Adu-ti aminte de Valentin al tau.”

In temnita, Valentin s-a ofilit asemenea unei flori, care nu poate rezista mult timp fara lumina.

Departe de ceea ce era cel mai important pentru el in viata, Valentin in cele din urma a murit. Prietenii sai devotati l-au ingropat in biserica Sfantului Praxedes. Acest loc exista in Roma si in zilele noastre. Toate s-au intamplat in anul 269, pe data de 14 februarie.

In anul 496 e.n. Papa Gelasius a oficializat data de 14 februarie ca ziua Sfantului Valentin, pentru a se renunta la o alta sarbatoare a iubirii, dar pagana, numita Lupercalia, care se serba pe 15 februarie.

Cupidon

Lupercalia reprezenta sarbatorirea fertilitatii si era tinuta in onoarea a doi zei romani, Juno si Pan, obiceiul fiind ca tinerele necasatorite sa scrie mesaje de dragoste care erau introduse intr-o urna.

Tinerii alegeau un mesaj si trebuiau sa curteze tanara a carui mesaj l-au ales, tot timpul anului.

Ziua indragostitilor in lume

In Romania, sarbatoarea traditionala pentru iubiti este Dragobete, care este sarbatorit pe 24 februarie. Este numit dupa un personaj din folclorul romanesc care se presupune ca ar fi fiul Babei Dochia. Parte din numele lui drag, care poate fi gasit si in cuvantul dragoste.

Valentine’s Day, sarbatoarea iubirii

Romania a inceput sa sarbatoreasca si Valentine’s day, desi deja avea Dragobetele ca o sarbatoare traditionala.

Multi copii au fost speriati de aceast personaj mitic. In Tara Galilor multi oameni sarbatoresc DSD pe 25 ianuarie in loc de 14 februarie. Ziua comemoreaza pe Sf. Dwynwen, sfantul patron al indragostitilor galezi.

In luna februarie oamenii de pretutindeni isi sarbatoresc dragostea

In Slovenia un proverb spune ca Sfantul Valentin aduce cheile radacinilor, asa ca pe 14 februarie plantele si florile incep sa creasca.

Ziua indragostitilor a fost sarbatorita ca ziua in care incep lucrarile in vii si pe campuri. Este de asemenea spus ca pasarile se casatoresc in aceasta zi. Cu siguranta, numai de curand este sarbatorita ca Ziua iubirii.

Pe 14 februarie plantele si florile incep sa creasca

O regiune din Rusia a decis “sa nu autorizeze petrecerile de Sfantul Valentin si de Holloween in stabilimentele culturale, educative si alte administratii orasenesti si departamentale din aceasta regiune”.

Traditii de Sfantul Valentin

Ca orice sarbatoare cu acte in regula, Ziua Indragostitilor trebuie sa “beneficieze” si de cateva traditii.

Se spune ca, daca ai gasit o manusa de Valentine’s Day, cu siguranta cel care a pierdut-o iti va fi sot. Conform traditiei, daca pe deasupra ta zboara o vrabie, te vei casatori cu un barbat sarac, dar vei fi foarte fericita, iar daca vei vedea un sticlete, sotul tau va fi bogat.

De asemenea, primul nume de barbat pe care il auzi in ziua de 14 februarie va fi numele viitorului tau sot.

 

Cuplu indragostit

In ziua de Sfantul Valentin, cei care lucreaza la construirea unei biserici spun rugaciuni si se spovedesc.

In dimineata acestei zile, se pune agheasma in apa, pentru ca toate animalele de casa sa bea din ea, iar daca Sfantul Valentin pica lunea, gospodarii nu pun closca in nicio zi de luni de peste an.

Cei credinciosi sau superstitiosi aleg sa manance o singura data in aceasta zi si nu gatesc cu grasime. Mai mult decat atat, daca porumbeii salbatici se intorc pe 14 februarie, este semn de primavara.

 

Valentine’s Day este o zi speciala, care multora le reda ragazul si linistea de a iubi sau a fi iubiti… asa ca hai sa sarbatorim iubirea!

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *