Valentine’s Day 2017 – Ziua Indragostitilor

In fiecare an in ziua de 14 februarie este sarbatorita in multe parti ale lumii Sfantul Valentin, iar indragostitii obisnuiesc sa isi daruiasca felicitari, dulciuri sau flori.

Una din legendele despre Sfantul Valentin povesteste despre un preot roman care a continuat sa oficieze casatorii pe ascuns, in ciuda interdictiei imparatului Claudius al doilea, care credea ca soldatii necasatoriti sunt mai buni in lupta. Valentin a fost in cele din urma prins si condamnat pentru ca nu a ascultat porunca imparatului.

Valentin si-a impartasit intelepciunea si i-a vorbit fetei despre puterea lui Dumnezeu si despre credinta. Inainte de a fi executat, Valentin i-a scris fetei o ultima scrisoare, rugand-o sa aiba credinta. Apoi a pus o floare in scrisoare si s-a semnat De la Valentin al tau. Atunci cand fata a deschis scrisoarea, floarea i-a cazut in palma, iar miracolul s-a infaptuit: ea putea sa vada!

Valentin a devenit in timp Sfantul protector al indragostitilor si al casatoriilor, iar mesajul sarbatorii lui este de a avea credinta si de a fi dispus sa te sacrifici pentru ea. Inainte de a fi executat, se spune ca imparatul Claudius II, intalnindu-l pe Valentin si vazand ca este un om invatat, i-a propus sa il elibereze daca acesta va renunta in schimb la credinta sa.

Valentin a refuzat categoric, iar pentru aceasta el a fost torturat si decapitat. Sfantul Valentin este vazut ca un martir care s-a sacrificat pentru credinta crestina. De-a lungul anilor, intre indragostiti s-a stabilit traditia de a oferi flori de Sfantul Valentin la data la care acesta a fost executat, pe 14 februarie, in amintirea gestului preotului, precum si o felicitare.

Gestul de a oferi felicitari de Sf. Valentin dateaza inca din epoca medievala, existand chiar si un poem scris in 1415 de catre ducele Charles de Orlean sotiei sale.

Pe la inceputul secolului 18 era ceva obisnuit ca prietenii si indragostitii sa isi ofere felicitari scrise de mana in care sa isi exprime afectiunea, iar la mijlocul secolului 19 au aparut primele ateliere specializate, felicitarile tiparite fiind uneori decorate cu dantela si panglici.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *