Un medicament romanesc foarte folosit dispare din farmacii

Unul dintre cele mai vândute medicamente românești de pe piața va lipsi temporar din farmacii.

Reprezentanții companiei care produce Distonocalm, un medicament original românesc, larg utilizat şi foarte cunoscut pe piaţa farmaceutică din țara noastră ca reechilibrant al sistemului nervos central şi vegetativ trece printr-un proces de reautorizare.

Mai exact, compania trebuie să elimine din compoziție un compus considerat periculos de către Agenţia Naţională a Medicamentului, încă din anul 2013. Tot atunci, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a recomandat restricţionarea utilizării medicamentelor care conţin derivaţi de ergot. Recomandarea CHMP a condus la dificultăţi de aprovizionare cu ergotoxină şi în final, la epuizarea stocurilor de materie primă.

O nouă formulă distonocalm, din combinaţia căreia a fost exclusă ergotoxina (derivat de ergot), a fost depusă pentru autorizare la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale. Ca urmare a acestui proces, noua formulă distonocalm propusă spre autorizare în decembrie 2013 conţine acum trei substanţe active.

În prezent, distribuitorii şi depozitele nu mai au medicamentul, astfel că, o perioadă, pacienții se pot baza doar pe stocurile pe care le mai au farmaciile.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *