Un cetatean intreaba, … cineva trebuie sa raspunda

Vineri 12 iunie, alături de colegii mei căutam să prindem cadre cu aparatele de fotografiat cât mai elocvente şi expresive la manifestaţia pe care PNL-ul local o avea în faţa Prefecturii. Într-un moment de respiro al aerului fierbinte care ne frigea plămânii, un cetăţean din afara grupului de manifestanţi m-a abordat în mod direct fără menajamente.

  • Auzi mă, eşti fotograf ?

Îi raspund mai în glumă, mai în serios că sunt polivalent. Se uită cam cruciş la mine şi îmi pune o altă întrebare.

  • Adică eşti sportiv ! Văd că ai chef de glume…

Îmi dau seama după încrâncenarea sprâncenelor că omul nu are chef de glume şi încerc să dreg busuiocul spunându-i că de fapt am vrut să spun că eu fac şi fotografii şi tot eu sunt cel care scriu.

  • Şi atunci de ce mama dracu nu eşti obiectiv? Ai scris că Lucică a furat. Să se ducă dracu că ne-a făcut de ruşine…

Omul din faţa mea a tăcut. Privirea până atunci ca două pumnale se apleacă spre pământ, vocea-i şuierătoare capătă o căldură asemănătoare cu cea a unui bunic ce-şi dojeneşte nepotul.

  • Da, da, ne-a făcut de mai marea ruşinea Lucică ăsta, firar’ al dracu de necaz.

După care iar mă fixează cu privirea şi îşi încruntă sprâncenele. Apuc să-i spun că încă nu este stabilită o vinovăţie, că este doar o prezumţie. Nu apuc să-i mai spun nimic. Cu o voce şuierătoare, care nu prevestea nimic bun, aprope ţipând la mine îmi spune.

  • Şi voi mă căcăcioşilor, ziariştii lui peşte prăjit, de ce mă, aşa cum scrieţi de Lucică, nu scrieţi şi despre alţii? Din ce-am citit pe la voi spuneţi că a făcut şmecherii cu pământul de la piaţă. Nu ?

Nu, îi răspund,  noi nu am făcut altceva decât să preluăm un comunicat de la DNA…

  • DNA, de i-ar lua pe toţi cei care au furat ţara asta ca-n codru că nu-i mai satură dracii, de parcă ar lua averile cu ei în mormânt. Dar nu sunteţi mă obiectivi nici voi, şi nici DNA-ul ăsta despre care se tot vorbeşte. Păi DNA-ul ăsta nu ar trebui să se intereseze cum a fost posibil ca un consilier local atunci, care acum este primar, a reuşit să cumpere de la primărie baia publică, stomatologia şi baza sportivă Voinţa? Dacă tu, că te văd că ai capul mare, ai fi avut mulţi bani, putea-i mă să te lipeşti de aşa ceva! Să avem pardon. Dacă nu erai acolo, cumpăra-i ciuciu de la Giurgiu.

Omul a pleacat la fel de repede cum m-a abordat. Dar oricum eu nu aveam cum să-i dau un răspuns.

I.C.MANDU


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *