”Tunurile” lui Barbu

De când au început să crească cotele apelor Dunării aproape în fiecare zi am urmărit stadiul mega lucrării, mega proiectului pus în practică de extraordinarul primar manager Barbu. Privind acele cazemate în faţa cărora este prevăzută o zonă de promenadă unde s-au pus  saci de nisip deoarece cota canalului a crescut cu cel puţin 1,5 m faţă de alee, trotuar sau cine ştie ce denumire pompoasă o fi prevăzută în proiect. Această imagine m-a dus cu gândul la filmul artistic Tunurile din Navarone, film în care, de jur împrejurul cazematelor în care erau ascunse mega tunurile nemţeşti erau puşi saci de nisip, această viziune  m-a dus cu gândul la Tunurile Lui Barbu.

Am toată stima şi consideraţia pentru personalul de la ISU Giurgiu care pe o vreme câinoasă încearcă să salveze aparenţele sau să salveze, dacă se mai poate salva imaginea unui edil de tristă amintire. Subofiţerii  dând mărunt din buze îi adresează „urări” de sănătate celui pe care-l consideră vinovat pentru bătaia de joc la care sunt supuşi. Unul dintre ei mi-a spus că parcă ar fi actori într-un film pentru proşti, sau la spitalul de nebuni, unde nebunii sunt puşi să umple un butoi cu apă, iar ca recipient li s-a  dat un ciurel. Avea dreptate subofiţerul respectiv pentru că pe de o parte trăgeau apa cu moto-pompele ca în nici un minut apa să fie la loc. Am spus încă de când am auzit de această minunăţie de proiect că este sortit eşecului, că cei 400.000 de euro sunt aruncaţi pe apa sâmbetei, în cazul nostru pe apa canalului Cama.  Ca să nu mai vorbim de utilajele închiriate care sunt angajate la munca-n zadar, dar care trebuie plătite cu bani grei pe ora de funcţionare, de salariaţii fostului ADP care în loc să execute  lucrări importante pentru comunitate sunt plătiţi să umple saci din rafie, material ce nu este biodegradabil,  cu masă hidrostatică ce vor sta pe fundul canalului mulţi ani de acum înainte.

DSCF5281 DSCF5283DSCF5286DSCF5287

Şi pentru că tot vorbim de „tunurile” primarului Barbu vă reamintesc de „piaţa peştelui gros” unde avem piaţă de peşte construită la preţuri astronomice, circa un milion de euro, numai că peştele a rămas în apă, singurul lucru vandabil fiind pânzele păianjen şi prostie la kilogram. 

„Ciuperco coliba”, care nu a făcut altceva decât să îngreuneze traficul rutier pe şoseaua Bucureşti din cauza zecilor de autocare staţionate, pline cu turişti. Afluxul extraordinar de turişti, la fel de mulţi, sau poate chiar mai mulţi decât turiştii care se duc să vadă piramidele din Egipt sau cascada Niagara vin la Giurgiu să vadă mega-realizările primarului manager Barbu,  care nu folosesc la nimic, dar pentru construcţia cărora s-au cheltuit  bani fără noimă. Că de, doar sunt bani europeni …

Legat de şedinţa de consiliu local despre care tot vorbeşte şi se plânge or pe unde are ocazia cel mai descurcăreţ primar pe care l-a avut Giurgiu din 1990 şi până în zilele noastre, cu privire la faptul că majoritatea consilierilor locali i-au respins proiectele de hotărâre ce vizau amenajarea unor parcări şi noi locuri de joacă am considerat că cele mai bune informaţii le pot obţine de la un consilier PSD. Acesta  sub protecţia anonimatului mi-a spus că pentru a te edifica, ca să poţi vota în cunoştinţă de cauză trebuia să citeşti şi să aprofundezi circa 400 de pagini în format electronic, pagini care le-au fost puse la dispoziţie cu puţin timp înaintea şedinţei. Mai mult decât atât, minunatele proiecte nu au fost anulate , ele au fost doar amânate până la o şedinţă viitoare. De ce atâta grabă? De ce le-au fost puse la dispoziţie aşa târziu documentele? Am încercat să găsesc răspunsuri la aceste dece-uri. Materialele de şedinţă le-am primit şi eu, aşa că m-am uitat să văd proiectele de hotărâre ce vizau amenajarea parcărilor şi am înţeles cam cum stau lucrurile. Multitudinea acestor proiecte au fost atribuite unei singure firme, care a depus o muncă „titanică” ca să dea un copy paste. Doar valorile sunt schimbate pe ici colo, în rest toate seamăna ca două picături de apă. Pentru acest efort considerabil, firma respectivă urmează să fie plătită cu bani grei din buzunarul dumneavoastră, al cetăţenilor acestui oraş.

Trăim într-un oraş murdar, plin de gropi în asfalt, iar străzile mai mărginaşe arată mult mai rău decât uliţele de la ţară. Trăim într-un oraş în care cu bani foarte mulţi s-au construit nişte mega initilităţi: ciuperco coliba, hala peştelui gros, amenajarea unei zone recreative pentru peştii ce urmează să se ducă singuri la hala de peşte ori de câte ori  Dunărea creşte. Locuri de joacă pentru copiii ai căror părinţi  datorită lipsei locurilor de muncă nu au posibilitatea să le asigure minimul necesar existenţial. Reamenajarea unor parcuri deja existente care au fost stilizate precum părul superb al unei doamne ce se duce la stilist şi iese de acolo aproape cheală. Continuarea proiectelor fostului primar Lucian Iliescu în ceea ce priveşte asfaltarea străzilor din cartierul Smârda, lucrări executate foarte prost, după cum spunea un locuitor din zonă, asfaltul proaspăt pus, după prima ploaie se ia cu mătura. Acesta este oraşul în care trăim, iar Barbu este primar.

Dacă cineva îl va întreba pe Barbu de ce Giurgiu a ajuns să arate ca după război, sigur va spune că nu el este vinovat şi în mod cert va găsi  şi vinovaţii pentru nerealizările lui. Probabil va spune că vinovaţi sunt cei din presă, sau o parte a ei, dar nu m-ar mira să spună că  pentru toate inepţiile ce s-au produs în ultimii patru ani în cadrul primăriei Giurgiu, vinovatul de serviciu este fostul viceprimar Alexandru Vladu.

Din discuţiile mele cu oamenii din oraş, un domn m-a apostrofat spunându-mi că suntem o presă aservită lui Barbu. Am încercat să-l contrazic, dar dumnealui a continuat spunând:

„ Dacă nu sunteţi aserviţi lui Barbu, de ce nu am auzit pe nimeni să-l întrebe dacă acum, la sfârşitul mandatului de primar mai are de plătit  din datoria  de 700.000 de euro pe care o avea la banca Transilvania şi BCR dacă nu mă înşel, sau poate a achitat-o din salariul de primar!!! Nu-i aşa că are un venit cam mare dacă-şi permite vacanţe de lux  în croaziere şi staţiuni unde nu au acces decât nababii? De ce nu-l întrebaţi dacă deţine vreo firmă care are contract cu CET-ul? Şi de ce este necesară o firmă căpuşă care să distribuie agentul termic, când CET-ul aparţine primăriei, care la rândul ei deţine un serviciu sau direcţie care poate răspunde de această distribuţie. De ce trebuie să plătim nişte bani în plus, ce interese sunt?  Şi de ce nu-l întrebaţi cât la sută din contractele de milioane de euro se întorc parandărăt sub formă de sponsorizare în campania electorală? …”

Au fost multe întrebări la care personal nu am răspunsuri, dar în mod sigur domnul primar, care este un fidel cititor al meu îi va răspunde contribuabilului giurgiuvean.  

I.C.MANDU

 

 (Next News) »Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *