Traditii si superstitii in Saptamana Alba. CE SA NU FACI

De azi şi până pe 13 martie ne aflăm în Săptămâna Alba. Sunt ultimele 7 zile dinaintea începerii Postului Paştelui în care putem face anumite lucruri.

Postul Paştelui este precedat de Săptămâna Albă, denumită aşa datorită alimentelor la care se dă dezlegare în această perioadă.

Lunea burdufului

În Săptămâna Albă se pot consuma în special preparate din brânză, precum cea de burduf.

Nu se face baie marţea

Marţea nu ai voie să speli deoarece această muncă amână norocul şi bunăstarea în casă. De asemenea, şi îmbăierea este privită cu ochi răi de cei care respectă tradiţiile dinaintea Postului Paştelui. Se spune că cine se spală pe cap va avea părul cărunt înainte de vreme.

Dacă e miercuri, e dezlegare la peşte

Pe langă lactate, singurele produse recomandate de orânduială spre a fi consumate în această săptămână, se dă dezlegare la carnea de peşte.

Joia se spală haine

Femeile au voie să spele haine joia, cunoscută şi ca zi necurată. E musai să fie albite cămăşile

şi hainele de culoare albă deoarece ţin membrii casei feriţi de orice primejdie. Tot joi se face o turtă din mălai, care se unge cu unt şi brânză şi se aşează pe un muşuroi de furnici ca aceste insecte să nu facă pagube în timpul verii.

Vinerea se ţine post şi rugăciune.

Vinerea este o zi de post şi rugăciune în care e bine să fie consumate ciorbe de legume sau preparate care nu conţin carne.

Sâmbătă se dau de pomană plăcinte.

În Sâmbăta Albă, gospodinele trebuie să dea de pomană placinte pentru ca bărbaţii să muncească mai cu spor şi să nu rişte accidentări la muncă. În unele zone ale ţării, se duc plăcinte şi lumânări la morminte pentru ca decedaţii să aibă ce mânca în lumea de dincolo.

Duminică, ultima zi de mâncare de origine animală.

Duminica dinaintea începerii Postului Paştelui este ultima zi din săptămână când se mai poate manca brânză şi lapte. Tot în aceasta zi, nu se toarce pentru că vor apărea viermi în fructe.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *