Traditii si obiceiuri in Joia si Vinerea Mare

În Joia Mare se vopsesc ouăle, trebuie să duci la biserică colaci, vin, miere şi fructe pentru a fi sfinţite şi împărţite. Joi dimineaţă se deschid mormintele şi sufletele morţilor se întorc la casele lor. Pentru întâmpinarea lor se aprind focuri prin curţi, în faţa casei sau în cimitire, crezându-se că, astfel, ei aveau posibilitatea să se încălzească. Joia Mare este ziua în care, de regulă, se prepară cele mai importante copturi pascale: pasca, cozonacii cu mac şi nucă. Ultima vineri din Postul Mare mai este numită Vinerea Paştilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Mare. În Vinerea Mare, dimineaţă, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau tainic în ape curgătoare crezând că, în felul acesta, vor fi sănătoşi tot anul.






Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *