Totul despre caise

Caisele sunt vedetele acestei perioadei. Parfumate şi dulci, cu un aport caloric redus, de doar 47 kcal la 100 grame, caisele sunt unele dintre cele mai iubite fructe.

Caisele sunt mai presus de toate o adevărată baterie de pro-vitamina A, fapt dovedit de culoarea portocalie vesela şi frumoasă, confom Linternaute.

Patru caise mari sunt suficiente pentru a acoperii necesarul zilnic de vitamina A, un antioxidant valoros si vital organismului. Caisele sunt bogate si in vitamina C, dar si in minerale si oligoelemente (in ansamblu 600 mg/100 g). Sunt o generoasa sursa de potasiu (315 mg/100 g), ceea ce face din caise cel mai bun aliat al sportivilor. Potasiul este mineralul care are proprietatea de a stimula eliminarea metabolica si naturala a toxinelor.

Nu in cele din urma, caisele sunt o sursa excelenta de fibre. Caisele actioneaza bland la nivelul intestinului, stimuleaza tranzitul, iar aciditatea usoara a le face foarte usor digerabile, fiind foarte bine asimilate de organism, motiv pentru care sunt considerate aliment ideal pentru bebelusi si pentru cei care au probleme la nivelul apartului digestiv.

Uleiul extras din samburele de caisa este un cocktail de acizi grasi esentiali, vitamine A si E. Cu alte cuvinte smaburele de caisa, trebuie savurat ca o delicatesa. In plus uleiurile din sambure de caisa sunt foarte eficiente pentru ingrijirea pielii.

Pentru a beneficia de toate proprietatile, fructele trebuie sa fie bine coapte, dar sanatoase. Nu culoarea este cea care reflecta maturitatea caiselor, ci mirosul. Cele mai bune sunt fructele al caror miros se simte. Pastrate in frigider isi pierd mare parte din aroma, dar isi pastreaza proprietatile. Pot fi congelate si pastrate pentru iarna, toate calitatile lor fiind conservate. Si fructele uscate au toate proprietatile celor proaspete, cu exceptia numarului de calorii, care este dublu.

Caisele se combina foarte bine cu branza alba cremoasa, dar si cu branzeturi nobile si inghetata si sunt excelente in prajituri coapte, aroma lor fiind amplificata de temperatura ridicata. Caisele merg foarte bine impreuna cu carnea de pui si de curcan, fiind folosite mai ales in bucataria Orientului Apropiat. Aroma caiselor se combina perfect cu cea de scortisoara si vanilie, cu menta si anasonul. Pectina in catitate mare le recomanda pentru dulceturi si gemuri, mai ales ca nu este necesar un adaus mare de zahar.

Originea caiselor este in China, unde a inceput si cultivarea caisilor acum mai bine de 4000 de ani. Din China, caisele au ajuns in India, iar pe Drumul Matasii au descoperit Grecia, apoi Roma Antica, si de aici toata Europa.

 






Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *