Toti soferii sunt vizati! Noi modificari in Codul Rutier

Se schimbă Codul Rutier. Un nou proiect de Ordonanță vine cu reguli mult mai drastice pentru șoferi. Noile reguli sunt importante mai ales pentru șoferii cu un anumit tip de mașini. De asemenea, Codul Rutier prevede sancțiuni foarte dure pentru cei care nu se conformează noii legi.

Noua lege vizează mașinile tip second-hand. Codul rutier va stabili o perioadă fixă în care noul proprietar va fi obligat să notifice autorităților tranzacția. Șoferilor care nu respecta această regulă, li se va suspenda înmatricularea vehiculului, iar cel care va circula cu acesta va risca o amendă de până la 2.900 de lei. Măsura este prevăzută într-un proiect de act normativ inițiat recent de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit Realitatea, noul deținător va trebui să anunțe tranzacția printr-o solicitare de transmitere în evidențele oficiale a dreptului de proprietate asupra automobilului în maximum 90 de zile de la cumpărare.

În situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin (4) (90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului – n. red.), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietare. În cazul în care până la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul (…) curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate”, este explicat în proiectul de OG.

Șoferii care circulă cu automobile a căror înmatriculare a fost suspendată vor risca între nouă și 20 de puncte-amendă, adică, în prezent, o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Totodată, polițiștii rutieri vor reține certificatul de înmatriculare al vehiculului și vor elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, plus că vor retrage și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Sursa bugetul.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *