Totdeauna, dar absolut totdeauna vina o poarta Acarul Paun, in cazul de fata vinovate sunt victimile … copii nevinovati

Săptămâna trecută am primit de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor,  ( Pompoasă titulatură nu? Păi cum altfel să existe comisari fără comisariat  ?) un comunicat stufos prin care domniile lor încearcă să se disculpe, ceva de genul usturoi nu am mâncat gura nu ne miroase, dar toată lumea ştie că cine se scuză de fapt se acuză. Vorbesc domniile lor despre acţiunile pe care le-au intreprins pentru ca zilele bâlciului să se desfăşoare fără evenimente nedorite. Şi totuşi … evenimentele ce se puteau lăsa cu urmări tragice s-au întâmplat. Dar iată ce spun domniile lor despre accidentul din 11 august :

 

 Descriere incident  din data de 11.08.2017 orele 23.00

 

        „Conform declaratiilor detinatorului echipamentului pentru agrement – banca  rotativa- in data de 11.08.2017 in jurul orelor 23,00 in echipament se aflau cu aproximatie 14-15 persoane  si aproape de sfarsitul cursei  s-a auzit un zgomot puternic ce a produs modificarea pozitiei echipamentului ( inclinare brusca in partea stanga ) si caderea acestuia de la o inaltime de aproximativ. 1 m.     Urmarea incidentului produs au fost trimise 4 ambulante la fata locului si s-a constatat faptul ca nu sunt persoane ranite care sa necesite transportarea acestora la Spitalul de Urgenta Giurgiu/ alte unitati spitalicesti .

       Avand in vedere faptele descrise , detinatorul echipamentului pentru agrement  a fost sanctionat contraventional  cu amenda contraventionala in valoare de 20.000 lei conform prevederilor OG 21/1992  pentru prestarea serviciului de agrement  periculos care putea afecta viata , sanatatea sau securitatea utilizatorilor echipamentului pentru agrement  si  s-a emis decizie  prin care se dispune masura de oprire temporara a prestarii serviciului de agrement pentru instalatia- banca rotativa – pana la remedierea deficientelor. Din verificarea documentelor prezentate s-a constatat faptul ca echipamentul a fost verificat ISCIR in data de 31.05.2017 si era insotit de cartea tehnica eliberata de producator .”

 

1 Domnilor comisari nu credeţi că pentru aflarea adevărului era imperios necesar să staţi de vorbă şi cu alte persoane care se aflau în zonă în momentul producerii accidentului şi nu numai cu deţinătorul echipamentului cum menţionaţi în cuprinsul comunicatului, sau dumneavoastră aţi aflat despre accident doar a doua zi din ceea ce s-a scris în presă ?

2 Mai spuneţi dumneavoastră, stimaţi reprezentaţi ai protecţiei consumatorilor că deţinătorul  echipamentului de agrement a fost sancţionat cu amendă în valoare de 20.000 lei pentru prestarea serviciului de agrement periculos … şi că  s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciului. Nu ştiu dacă dumneavoastră i-aţi solicitat patronului de tiribombă în timpul controlului efectuat, bănuiesc aţi dispus înainte de producerea accidentului, să pună în funcţiune acea maşinărie a groazei şi dacă da, sunt sigur  că şi cel mai neiniţiat comisar necunoscător în ale mecanicii ar fi realizat că acea drăcovenie trosnea din toate încheieturile şi că se impunea urgent oprirea temporară a utilajului şi reverificarea lui de către ISCIR. Sau poate, nu ştiu, s-a semnat aşa cum se procedează de regulă la rece …

 

Descriere incident  din data de 13.08.2017 orele 21,00

 

          „In timpul utilizarii echipamentului ( trambulina cu 4 locuri – bungee jumping ) un copil a fost ranit usor  datorita desprinderii unei chingi  de sustinere, acesta lovindu-se de sol ca urmare a  impactului cu trambulina.

Pentru prestarea serviciului de agrement  periculos care putea afecta viata , sanatatea sau securitatea utilizatorilor echipamentului pentru agrement  operatorul economic a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuatum de 30.000 lei si s-a dispus sanctiunea complementara de inchidere temporara a unitatii  pe o perioada de cel mult 6 luni pana la remedierea deficientelor .

Mentionam faptul ca inaintea producerii incidentului detinatorul echipamentului pentru agrement a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 2000 lei si a fost dispusa masura complementara de oprirea temporara a prestarii saerviciului de agrement  pana la remedierea deficientelor constatate respectiv obtinerea certificatului de conformitate care atesta faptul ca echipamentul pentru agrement este sigur si nu pune in pericol integritatea fizca a utilizatorilor” 

 

Legat de cel de-al doilea accident chiar mă surprinde rigurozitatea şi profesionalismul de care dau dovadă comisarii OPC. Înainte de producerea accidentului comisarul OPC constată anumite disfuncţionalităţi la coardă sau la trambulină, nu ştim, pentru că în comunicat nu este precizat acest aspect, cert este că au dispus oprirea temporară şi  amendarea cordaciului  ( nu ştiu cu se numeşte administratorul de bungee jumping ) cu 2.000 de lei. Bun, bravo, felicitări şi pe cine aţi anunţat de măsura luată ? Cine trebuia informat să urmărească ca cordaciul să nu pună în funcţiune drăcovenia căruia tocmai îi dăduse-ţi ca măsură complementară  oprirea temporară a prestării serviciului de agrement ? Cu cine trebuia să colaboraţi  stimaţi comisari? Cam multe întrebări şi prea puţine răspunsuri !

 

Iată ce este scris în raportul Poliţiei Locale Giurgiu la concluzii :

 

  • Nu a existat o colaborare cu organele Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului deoarece aceştia nu ne-au adus la cunoştinţă unele măsuri luate de dânşii şi pe care noi le puteam duce la îndeplinire pentru a preîntâmpina evenimentele produse;
  • Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului nu a efectuat încă din data de 07.08.2017 control pe linia autorizaţiilor ISCIR drept pentru care au existat cele două evenimente de mici proporţii, dar care puteau degenera în evenimente de mari proporţii”

 

Credem că orice comentariu în aceste condiţii este de prisos. Cum de asemenea  credem despre Comisariatul Naţional pentru Protecţia Consumatorilor că de această dată ar trebui să-şi evalueze propriii subordonaţi la nivelul Comisariatului Judeţean Giurgiu. Spunem acest lucru în speranţa că pe viitor nu se vor mai produce astfel de evenimente nedorite. Ştiţi cum se spune:  omul potrivit la locul potrivit … nu neapărat la protecţia consumatorului. 

 

 I.C. MANDU

 « (Previous News)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *