Taxa auto achitata în baza legislatiei vechi va fi restituita integral si fara a deschide o actiune în instanta

Persoanele care au achitat taxa specială pentru autovehicule, taxa de poluare sau taxa pentru emisii poluante vor avea posibilitatea de a solicita restituirea integrală a sumei achitate. Mai mult decât atât, acest procedeu va putea fi făcut fără a deschide o acțiune în instanță, se arată într-un proiect de act normativ adoptat astăzi de Executiv.

În prezent, proprietarii pot să cear înapoi doar sumele plătite în plus, în cazul în care taxa auto achitată a fost mai mare decât timbrul de mediu. În plus, documentul prevede și introducerea unei noi situații în care va trebui achitat timbrul de mediu.

„Persoanele care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativa, fara a mai fi nevoie sa deschida actiune in instanta, potrivit unei ordonante aprobate astazi de Guvern”, se arată în comunicatul de presă al Executivului.

Pe scurt, taxa auto va fi restituită integral acestor persoane pe parcursul unei perioade de cinci ani calendaristici, cu plăți anuale a câte 20% din suma datorată. Așa cum era normal, statul va achita și dobânda pentru perioada cuprinsă între plata nejustificată a taxei și rambursarea ei.

„Sumele (…), precum si dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si rambursarea acesteia, se pot restitui (…) pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora”, este explicat în proiectul de ordonanță.

După cum probabil ați intuit, pentru ca noile reguli să se aplice, documentul trebuie să apară în Monitorul Oficial.

Cum îți poți recupera suma plătită

Pentru recuperarea sumelor plătite, proprietarii trebuie să depună o cerere de restituire. Aceasta va fi soluționată în maximum 45 de zile de la înregistrare, iar solicitanții vor fi informați asupra acestui aspect în cel mult 10 zile de la emiterea deciziei.

În cazul în care decizia este nefavorabilă, solicitantul poate debune o contestație în termen de 30 de zile de la comunicare.

Dacă solicitantul nu este de acord nici cu decizia obținută în urma contestației, acesta va putea face o plângere la tribunal.

Important! Procedura exactă prin care statul va stabili cum se vor plăti taxa auto și dobânda aferentă va fi inclusă într-un ordin comun al ministrului mediului și ministrului finanțelor.

Timbrul de mediu va fi achitat într-o nouă situație

Cazuile în care ești nevoit să plătești timbrul de mediu

– la prima înmatriculare în România

– la reintroducerea în circulație a unui autovehicul, dacă la momentul radierii acestuia proprietarului i-a fost restituită valoarea reziduală a timbrului

– la vânzarea autovehiculului uzat pentru care n-a fost plătită taxa specială pentru autovehicule, taxa de poluare sau taxa pentru emisii poluante de la autovehicule

– la vânzarea autovehiculului uzat pentru care s-a dispus în instanță restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei de poluare sau a taxei pentru emisii poluante provenite de la autovehicule

Via | Avocatnet

Cornel Socariciu


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *