Tara unde benzina costa 0,03 centi pe litru

România termină anul la mijlocul clasamentului global în ceea ce priveşte preţul pe litrul de benzină, potrivit celui mai recent top realizat de jurnalişii de la Bloomberg, înaintea unor ţări cu puteri de cumpărare net superioare precum Austria sau Luxemburg. În prezent, litrul de benzină se află la minimul ultimilor cinci ani de zile pe fondul prăbuşirii barilului de petrol.

Potrivit celei mai recente ediţii a studiului Pain at the Pump (Durere la pompă – n.red.) realizat de jurnaliştii de la Bloomberg, în care sunt centralizate preţurile medii pe litrul pe benzină pentru al doilea trimestru al anului 2015 din 61 de state, România ocupă locul 27 cu un preţ de 1,45 de dolari pe litru de benzină. În Austria de exemplu, un litru de benzină costa 1,33 dolari, în timp ce în SUA litrul de benzină putea fi achiziţionat cu 0,72 dolari.

Liderul clasamentului este Norvegia care-şi foloseşte vastele resurse pentru finanţarea unor servicii publice cum ar fi accesul gratuit la educaţie sau lucrări de infrastructură. Cu un litru de benzină care depăşeşte 2 dolari, Norvegia s-a transformat într-un paradis pentru producătorii de maşini electrice, mai notează jurnaliştii de la Bloomberg.

“Norvegia este ţara cu cea mai mare pondere a maşinilor electrice în totalul parcului auto. Un uluitor procent de 22% din totalul maşinilor înregistrate în primul trimestru din 2015 au fost electrice. Cu al treilea cel mai mare venit pe cap de locuitor la nivel global, norvegienii pot însă absorbi cu uşurinţă nivelul ridicat al preţului carburanţilor”, se mai arată în studiul realizat de Bloomberg.

La polul opus află Venezuela unde accesul la carburanţi ieftini este considerat un drept din naştere.

“Pentru a face plinul unui Chevy Suburban este nevoie de circa 5 cenţi faţă de 106,86 dolari în SUA şi peste 300 de dolari în Norvegia”, se mai arată în studiul realizat de Bloomberg.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *