Solutii reale pentru infiintarea de noi locuri de munca in judetul Giurgiu

Solutii reale pentru infiintarea de noi locuri de munca in judetul Giurgiu

Într-o recentă conferință de presă a PNL filiala Giurgiu, domnul Dumitru Beianu copreședintele partidului a vorbit despre nevoia acută de locuri de muncă, care obligă o instituție de referință cum este Consiliul Județean Giurgiu să impună o altă abordare care să acorde importanța, dar și respectul cuvenit celor care muncesc în mediul privat, ca parteneri în societate și finanțatori de bază ai sistemului public. Pentru a contracara discuțiile elevate, dar sterile pe această temă vitală dezvoltării județului Giurgiu domnul Beianu s-a rezumat la câteva direcții de lucru:

  • Programe cu finanțare europeană:

Indiferent de experiențe reușite sau eșecuri, în situația relaxării condițiilor de creditare, proiectele finanțate cu fonduri europene, pentru agricultură și celelalte domenii, reprezintă cea mai bună soluție pentru investiții, disponibilă în următorii trei ani. Multe erori birocratice au încurcat planurile intreprinztorilor mici și mijlocii, inclusiv din județul Giurgiu, dar soluția nu rămâne decât promovarea liniilor de finanțare cu experți credibili, locali sau de talie națională, explicarea detaliată a avantajelor și riscurilor aferente și încurajarea, inclusiv prin implicarea experților CJG, în calitate de consultanți, în atragerea a cât mai multor fonduri europene, destinate dezvoltării mediului de afaceri local. ”

  • Consultanță, reprezentare IMM:

Existența unui Centru de Afaceri în subordinea CJG a reprezentat, în perioada 2008-2012, un real suport pentru firmele care aveau nevoie de informații sau parteneri de afaceri din Bulgaria. … La fel de important, o echipă de 3-4 juriști este necesar să fie în permanență la dispoziția IMM-urilor din județul Giurgiu, pentru consiliere și reprezentare în relația cu instituții deconcentrate prea aplecate spre controale și amenzi, în comparație cu rolul obligatoriu de consiliere și prevenție. ”

  • Zone noi de producție și servicii:

Zonele adiacente șoselei de centură a municipiului pot fi viabilizate, ca potențiale terenuri pretabile construcțiilor pentru producție și servicii. Dacă modernizarea șoselei de centură a municipiului, extinderea rețelelor de apă și canalizare, sunt bugetate la capitolul infrastructură, posibilitatea extinderii rețelei electrice de joasă și medie tensiune este greu de evaluat și ține de relația cu furnizorii de energie electrică sau cu administratorii rețelelor electrice. Aceeași abordare trebuie avută în vedere, ca principiu, pentru orice investiție privată localizată pe teritoriul județului Giurgiu și care necesită susținere din partea CJG.”

  • Centre de colectare:

Dacă acceptăm că agricultura este activitatea economică de bază a județului, în special în condițiile apariției legii care obligă supermarket-urile să achiziționeze produse românești, atunci trebuie să conștientizăm că lipsa asociațiilor de producători reprezintă o problemă cu repercursiuni serioase în privința creșterii numărului de locuri de muncă. … Dată fiind importanța activității, este de a construi, pentru început, 3 centre de preluare și valorificare a legumelor și fructelor, la Colibași. Fructele de sezon cele mai căutate sunt căpșunele și strugurii din zona Hotarele /Greaca, iar florile sunt produse în sere din Adunații Copăceni.”

  • Economie socială:

Comunitățile vulnerabile din județul Giurgiu au la dispoziție, din acest an, o linie de finanțare care permite construirea unor capacități de producție, formarea profesională a celor care urmează să lucreze acolo și sume necesare pentru susținerea activității în primii ani. Asemenea categorii de proiecte, de mare succes în alte state europene, trebuie avute în vedere pentru comunitățile de rromi, categorii de persoane cu dizabilități, alte persoane fără posibilități, dar cu reală disponibilitate pentru integrare pe piața muncii. Ca activități, putem exemplifica prin sere încălzite, cuptoare de pâine ( există un proiect funcțional în comuna Buturugeni ) , fabrici de cărămizi, etc.”

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *