Si giurgiuvenii glumesc cateodata… „Alexandru Vladu prieten bun cu Barbu”

Si giurgiuvenii glumesc cateodata…  „Alexandru Vladu prieten bun cu Barbu”

Mariajul PSD+ALDE merge  dar nu prea funcţionează. Dacă la nivelul Consiliului Judeţean Giurgiu PSD şi ALDE  funcţionează precum un motor electric în sensul că este silenţios votându-se fără zgomot toate proiectele de hotărâri,  singurii care mai dau rateuri şi sunt mai zgomotoşi dar fără să reuşească să perturbe mişcarea de rotaţie a motorului sunt consilierii PNL a căror utilitate ţine mai mult de estetica motorului  politic decât de efecienţa lui.

În schimb aceeaşi coaliţie care funcţionează şi în cadrul Consiliului Local Giurgiu pare  a avea un motor diesel ai cărui segmenţi s-au uzat, tijele tacheţilor sunt strâmbe şi din acestă cauză motorul merge în sincope şi nu de puţine ori dă rateuri. Pentru toţi cei care au urmărit conferinţa de presă ALDE Giurgiu şi au reuşit să dea de o parte poleiala politică au realizat că respectiva coaliţie funcţionează aşa cum spuneam mai devreme ca un motor defect. De ce mecanicii şefi ai acestor partide nu intervin să remedeieze defecţiunea cel puţin deocamdată îmi este greu să mă pronunţ. Un lucru este clar:  la proiectele de hotărâri,  acolo unde PSD-ul  fiind majoritar,  nu au nevoie şi de susţinerea ALDE votează şi ALDE la capul gol  ştiind că nu au cum să schimbe regulile jocului,  motivând că au votat aşa deoarece sunt proiecte de hotărâri benefice pentru giurgiuveni. În schimb acolo unde sunt proiecte de hotărâri ce vizează patrimoniul şi sunt necesare două treimi din numărul  de consilieri locali care să susţină şi să voteze respectivele proiecte ca să se transforme în hotărâri de consiliu, ALDE sub forma unui rânjet începe să-şi arate colţii.

La conferinţa de presă de săptămâna trecută a formaţiunii politice ALDE au fost prezenţi Gheorghe Gîdea, Ionel Muscalu şi Alexandru Vladu consilieri locali. Primul care a luat cuvântul a fost Gheorghe Gâdea care spre surprinderea ziariştilor prezenţi a atacat pentru prima dată, chiar şi voalat,  executivul primăriei scoţând în evedinţă faptul că din cele 31 de şedinţe de consiliu din anul 2017,  20 de şedinţe au fost extraordinare, lăsând să se înţeleagă că sunt cam multe.

Cel care a sărit la jugulara executivului a fost nimeni altul decât fostul viceprimar Alexandru Vladu  care prin prestaţia avută nu a lăsat loc de nici un alt fel de interpretare. Încă de la început a spus că din cele 528 de proiecte de hotărâri ALDE a votat împotrivă de 5 ori şi s-a abţinut de 9,  majoritatea dintre aceste fiind proiecte de patrimoniu. Prima problemă pe care o pune în cârca executivului,  prin care doreşte să reliefeze proasta activitate managerială a primarului Nicolae Barbu este legată de trecerea în insolvenţă a unităţii aflate sub autoritatea consiliului local,  GSL ( Gospodăria de Servicii Locale ).

 Sintetizând dintr-o amplă expunere a lui Alexandu Vladu în care nu a făcut rabat la nimic,  prezentând în conferinţa de presă inclusiv procesul verbal de şedinţă ce semăna mai de grabă cu o stenogramă, din care a citat ce a spus el şi ce a spus Barbu reieşea următorul lucru:  GSL Giurgiu în anul 2016 a ocupat primul loc în TOPUL AFACERI ROMÂNIA, domeniul 8411- servicii de administrare publică generală conform bilanţului pe anul 2016. Ţinând cont de acest aspect,  Alexandru Vladu spunea că nu-şi poate explica de ce primarul Barbu în 2017  a trecut mai mult de 80% din bugetul GSL la nou înfiinţata societate peisagistică. Nici acum nu-şi explică ce scop a avut executivul  de a desfiinţa o societate care funcţiona foarte bine şi înregistra profit pentru a înfiinţa o altă societate care deja înregistrează pierderi. 

O altă temă abordată a fost aceea legată de felul cum sunt concensionate, închiriate sau vândute terenurile ce aparţin de patrimoniul municipiului Giurgiu. Despre acest lucru a spus că nu de puţine ori au fost puşi în situaţia de a se trezi cu firme din Bucureşti spre exemplu, care „ descoperă „ terenuri despre care nimeni nu ştie nimic,  după care fac cerere pentru a le fi concensionate sau vândute. A mai spus Vladu că aceste lucruri  i se par cel puţin nefireşti. Tocmai de ceea în şedinţa consiliului local din ianuarie a propus executivului să inventarieze toate terenurile intravilane din Giurgiu,  să le facă publice, astfel încât toţi cei care doresc să-şi deschidă o afacere să ştie de existenţa lor şi în acest  fel să poată fi evitată orice fel de suspiciune vis-a-vis de cine şi cui îi sunt atribuite terenurile din oraş. Ce sa întâmplat cu această propunere?  S-a întrebat retoric Vladu. Absolut nimic .

Tot legat de atribuire,  sau mai de grabă a modului cum i-a fost atribuit terenul ce i-a aparţinut firmei Tracum, firmei Liber Trans  este discutabil, a mai precizat Alexandru Vladu care nu-şi explică de ce a insistat executivul să reintroducă de trei ori pe ordinea de zi acelaşi proiect după ce de fiecare dată a fost respins. De abia a patra oară, cu concursul consilierilor PNL, terenul i-a fost atribuit firmei Liber Trans.

La final, întrebat fiind ce se întâmplă cu hala de peşte construită din fonduri europene, fostul vice primar s-a arătat sceptic spunând că sunt  probleme pe care executivul va fi nevoit să le lămurească cât de curând.

Ultimul, dar nu cel din urmă,  înscris la cuvânt a fost Ionel Muscalu care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de felul cum s-a făcut deszăpezirea în acest an în oraşul municipiu reşedinţă de judeţ  a unei zăpezi care a venit într-o duminică şi s-a terminat într-o luni.

După părerea mea aceste luări de poziţie împotriva executivului, foarte caustice, mă fac să cred că în acest mariaj local nu se mai pune problema doar a unei simple dragoste cu năbădăi,  pare mai de grabă un început de divorţ. Să fi început campania electorală şi eu încă să nu fi aflat ?

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *