Sfintii Mihail si Gavriil. Traditii si superstitii

Miercuri, 8 noiembrie, credincioșii creștin ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mihail și Gavriil, iar sărbătoarea poartă numele de Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Sfinții Mihail și Gavriil sunt cei care duc la îndeplinire porunca milei și a dreptății lui Dumnezeu.

Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografie în haine de ostaș, având în mână o sabie de foc. Este rânduit de Dumnezeu că dreptatea Să să biruiască în istoria mântuirii. El este cel care, în momentul căderii unor îngeri a strigăt: „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!”, restabilind ordinea. Potrivit Tradiției, la judecată de la sfârșitul chipului acești lumi, morții vor învia la glasul trâmbiței sale.

Sfântul Arhanghel Gavriil este purtătorul vestii milei dumnezeiești față de oameni. El a vestit că Fiul lui Dumnezeu Se va întrupa din Fecioară Măria pentru mântuirea neamului omenesc.

În icoane apare în veșminte sacerdotale, purtând în mână ori un crin, semnul vestii celei bune, ori o sferă cu însemnele lui Hristos, arătând că el este mesagerul mântuirii umanității.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, pe care Biserică Ortodoxă îi prăznuiește pe 8 noiembrie, sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Motivul pentru care Jandarmeria Română i-a ales pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil să îi ocrotească este faptul că cei doi conducători ai oștilor cerești sunt simboluri ale luptei împotrivă râului.

Cei care lucrează de Sfinții Mihail și Gavriil se vor chinui mult înainte de moarte

Pentru că atât Sfântul Mihail, cât şi Sfântul Gavriil sunt văzuţi că păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte, în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi. Această, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinţi participă şi la Judecata de Apoi.

Superstiţia spune că cei care lucrează în această zi, se vor chinui mult înainte de moarte.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *